vrijdag, 15. november 2013 - 18:28 Update: 03-07-2014 0:48

Politie zit rondtrekkende buitenlandse bendes op de hielen

Foto van politieactie | fbf
Foto: fbf archief

De politie hield deze week een aantal controles in het kader van het tegengaan van mobiel banditisme. Tijdens deze controles zijn 22 verdachten aangehouden voor diverse zaken als witwassen, wapens en harddrugs. Georganiseerde reizende bendes slaan hun slag in Nederland op tal van gebieden, zoals woninginbraken, straatroven, winkeldiefstal en zakkenrollen.

De controles van deze week speelden zich af op de rijkswegen in de buurt van de Belgische grens, aangezien bekend is dat dit routes zijn die veelal worden gebruikt door deze reizende criminelen. De controles werden uitgevoerd door de Eenheid Zeeland - West-Brabant. Er werd geselecteerd op basis van bekende kentekens, maar ook selecteerden politiemensen ter plekke te controleren voertuigen en personen.

Naast het feit dat er 22 verdachten zijn aangehouden, trof de politie bijna 35.000 euro aan contant geld aan waarvoor geen goede verklaring voor gegeven kon worden. Dit bedrag is in beslag genomen. Daarnaast bleken vier personen nog voor ruim 18.000 euro aan boetes open te hebben staan. De politie nam verder nog wapens en harddrugs in beslag.

Geen reguliere controle

De deze week uitgevoerde controles zijn geen reguliere algemene controles waarbij de verkeersveiligheid een belangrijke component is. Met name in de strijd tegen mobiele bendes is heel specifiek geselecteerd en gecontroleerd op mobiele bendes. Zo werden uitvoerig doorzocht op zoek naar mogelijke voorwerpen die gebruikt kunnen worden bij bijvoorbeeld woninginbraken, maar ook werd gekeken of er mogelijk buit werd vervoerd. Alle inzittenden van de auto’s werden uitvoerig bevraagd naar hun reis en redenen hiervoor.

Deze controles leveren hiermee, naast de aangehouden verdachten en aangetroffen goederen, veel informatie op. Deze kan in andere onderzoeken eventueel weer meerwaarde hebben.

Frans Heeres, landelijk portefeuillehouder High Impact Crime: ‘Deze controles passen perfect in het Integraal actieplan tegen mobiel banditisme van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. In Nederland zien we een toename van mobiel banditisme, gepleegd door met name verdachten uit Oost-Europa. Als politie willen wij dit een halt toeroepen en laten zien dat dit in Nederland niet zomaar gaat. Er is absoluut een kans dat je wordt aangehouden en gezien. Deze controle en het signaal dat daarvan uitgaat, helpen hierbij. De aangehouden verdachten hebben zeker een link met dit fenomeen.’