zondag, 31. maart 2013 - 21:52

Politie zocht naar het zeer gevaarlijk zenuwgas Sarin

Maastricht

De politie in Maastricht heeft de afgelopen dagen gezocht naar het gevaarlijke gas sarin.

Dat is een zenuwgas dat in de grond verstopt zou zijn. Er is niets gevonden. Er is volgens burgemeester Hoes geen gevaar geweest voor de omgeving. De politie heeft wel mensen aangehouden in Heerlen en Maastricht. Dat heeft burgemeester Onno Hoes maandagavond bekendgemaakt.

Drie dagen zoeken
De politie kreeg zaterdag een melding dat iemand het gevaarlijke gas te koop aanbood. Direct werd een onderzoek gestart. Twee verdachten leidde de politie naar de Bodemsweg al waar ze werden aangehouden toen ze begonnen met graven.

Direct werd een grootschalig onderzoek gestart. De politie heeft kort daarna nog twee medeverdachten aangehouden in Maastricht en Heerlen. In totaal gaat het om twee mannen en twee vrouwen. Het viertal is tussen de 22 en 55 jaar oud. Volgens justitie hadden de vier geen terroristische motieven, maar ging het waarschijnlijk alleen om het geld.

Drie dagen heeft de politie het Landelijk Team Forensische Opsporing en de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling de aangewezen omgeving afgezocht. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van een helikopter. Brandweer en ambulances stonden eveneens paraat.

Zeer dodelijk gas
Sarin is één van de gevaarlijkste zenuwgassen. Het behoort tot de klasse der organofosforverbindingen die interfereren met de signaaloverdracht bij de overgang van de zenuw naar de spiercel (de motorische eindplaat) door het enzym acetylcholinesterase, dat verantwoordelijk is voor de afbraak van acetylcholine, irreversibel (onomkeerbaar) te blokkeren, waardoor het slachtoffer verlamd raakt. De dodelijke dosis van het materiaal voor de mens is waarschijnlijk minder dan een milligram.
Provincie:
Tag(s):