vrijdag, 4. oktober 2013 - 9:15 Update: 03-07-2014 0:51

Politiekogels raken 18 slachtoffers

Foto geweer politieman | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De Rijksrecherche heeft in de eerste helft van 2013 onderzoek gedaan naar 18 schietincidenten waarbij politiefunctionarissen in de uitoefening van hun functie gebruik hebben gemaakt van het vuurwapen. Bij die 18 schietincidenten vielen in totaal 17 gewonden en 1 dodelijk slachtoffer. Dat blijkt uit cijfers die het Openbaar Ministerie.

In vergelijking met voorgaande jaren is het aantal hoog, met uitzondering van 2011. Toen werden 34 personen slachtoffer van een politiekogel. Hiervan kwamen er 5 om het leven aan de gevolgen hiervan.

Tegenover de Volkskrant zegt politiewetenschapper Jaap Timmer dat politiemensen niet vaker schieten dan voorheen. Volgens Timmer is het wel opvallend dat het percentage 'aanhoudingsvuur' is gestegen ten opzichte van het gebruik van het dienstwapen bij noodweer. 'In de jaren tachtig en negentig ging het in driekwart van de zaken om noodweer. Sinds 2000 is een verschuiving zichtbaar. Nu gaat het bij meer dan de helft van de incidenten om schietpartijen bij een aanhouding', aldus Timmer.

Tevens is er een stijgende lijn te zien in het aantal vervolgingen van agenten die hun dienstwapen hebben gebruikt. In 2013 werden drie agenten vervolgd omdat zij geschoten hadden. Dit aantal was de afgelopen dertig jaar één per jaar.