dinsdag, 21. mei 2013 - 23:11 Update: 03-07-2014 0:57

Politie:seriemoordenaar mogelijk verantwoordelijk voor dood vijf vrouwen

Foto van reageerbuis laboratorium | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het landelijk cold caseteam in Rotterdam denkt een seriemoordenaar op het spoor te zijn die mogelijk verantwoordelijk is voor de moord op 5 vrouwen. Dit meldt Nieuwsuur dinsdagavond.

Het cold caseteam van de Rotterdamse politie probeert 85 moorden op voornamelijk prostituees op te lossen. 

Keel doorgesneden 
"In een vijftal zaken hebben we overeenkomsten gevonden. En bij die zaken vermoeden we dat er sprake is van een seriemoordenaar", aldus Rene Bergwerff, teamleider van het cold caseteam in Nieuwsuur. "De belangrijkste overeenkomst is dat bij vier van de vijf vrouwen sprake was van een doorgesneden keel", zegt Hester Brink van het cold caseteam Rotterdam. "Daarnaast zijn er soortgelijke seksuele handelingen gepleegd met het slachtoffer. En de slachtoffers zijn afgedekt met de op de vindplaats aangetroffen materialen."

Rotterdam
Het gaat om moorden die de afgelopen 25 jaar in Rotterdam zijn gepleegd. Het team heeft overeenkomsten gevonden in de zaken van Beppie Michels, Mientje van Balkom, Beredina Stijger, Francis Garcia-Hofland en Jeanet Sip.

Daders
De afgelopen 30 jaar zijn er in Nederland 127 prostituees vermoord. 42 zaken zijn opgelost, maar in 85 andere moordzaken zoekt de politie nog steeds naar de daders. Daar waar mogelijk wordt ook nieuw DNA-onderzoek gedaan.

Ruimere wet
Van Nimwegen pleit voor meer mogelijkheden voor DNA-onderzoek. Hij wil dat de wet verruimd wordt zodat bij DNA-onderzoek op meer kenmerken gezocht kan worden. Nu mag men bijvoorbeeld alleen de oogkleur achterhalen, terwijl het technisch al mogelijk is om haar- en huidskleur te achterhalen. In de toekomst kan de politie waarschijnlijk zoveel informatie uit het DNA halen, dat er bijvoorbeeld een compositiefoto zou moeten kunnen worden gemaakt.