zondag, 13. oktober 2013 - 19:08 Update: 03-07-2014 0:50

Premier Rutte op bezoek bij patriotmissie Turkije

foto van Rutte op patriotmissie | Defensie
Foto: Defensie

Minister-president Mark Rutte heeft vandaag een bezoek gebracht aan het Turkse Adana. Hier stelde hij zich, samen met Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp op de hoogte van de Nederlandse patriotmissie.

Die is erop gericht de meer dan 1,5 miljoen inwoners tellende stad te beschermen tegen eventuele raketaanvallen uit het aangrenzende Syrië. Rutte en Middendorp namen een kijkje bij het commandocentrum, een patriot-vuureenheid en de herstelplaats.

“Het tragische conflict in Syrië moet via politieke wegen worden opgelost,” stelt Rutte. “De wereldgemeenschap zet zich volop in voor een diplomatieke oplossing. De inspanning heeft geleid tot een concreet plan voor ontmanteling van de Syrische chemische wapens.” Inspecteurs van de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, zijn inmiddels begonnen met de ontmanteling. “Een hele moeilijke klus voor de OPCW en de VN”, zo onderstreept Rutte. “De Nobelprijs voor de Vrede zie ik als een opsteker voor de OPCW bij deze lastige taak. Nederland heeft de OPCW geld beschikbaar gesteld en logistieke hulp en personeel aangeboden om daarbij te helpen.”

Beschermingsmissie

Op dit moment is de situatie in Syrië zeer instabiel. De Nederlandse patriots hebben een puur defensieve taak. Zij kunnen eventuele ballistische raketten vanuit Syrië uit de lucht halen. Daarmee beschermt de Nederlandse patriotmissie 24 uur per dag de meer dan 1,5 miljoen inwoners van Adana. Op andere locaties aan de Turks-Syrische grens voeren Duitsland en de Verenigde Staten patriotmissies uit.

Specifieke expertise

Nederland Rutte: “Het zegt iets over de kwaliteit van de Nederlandse krijgsmacht dat we hier zijn. Samen met Duitsland en de Verenigde Staten zijn wij het enige NAVO-land dat zo’n beschermingstaak met patriots voor zijn rekening kan nemen. Ik vind het dan ook heel logisch dat de NAVO het Turkse verzoek daarvoor in 2012 ook aan Nederland heeft gedaan. Op dat verzoek hebben we met de andere landen volmondig ‘ja’ gezegd. Bondgenootschappelijke solidariteit is geen abstract begrip, maar werkt in de praktijk voor meer dan 1,5 miljoen mensen in Adana."

Onder de indruk

De Turkse premier Erdogan heette Rutte bij aanvang van zijn bezoek telefonisch welkom. Vervolgens leidde commandant Patriotdetachement kolonel Erik Abma Rutte en Middendorp rond. Zij gingen naar het commandocentrum, een patriot-vuureenheid en de herstelplaats. Een flink deel van het bezoek was ingeruimd voor gesprekken met de militairen. “Ik ben opnieuw onder de indruk van hun professionaliteit,” zegt Rutte daarover. “Zij zijn ver en lang weg bij hun gezinnen en vrienden voor vrede en veiligheid. Ik heb daar enorm veel respect voor.”

Categorie: