woensdag, 24. juli 2013 - 18:34 Update: 03-07-2014 0:54

Prostitutieboten Utrechts Zandpad blijven gesloten

Foto van stad bij avond | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

De bestuursrechter wees woensdag het verzoek van Wegra, exploitant van de seksinrichtingen aan het Zandpad en de Hardebollenstraat in Utrecht, af.

Dat wil zeggen dat Wegra voor donderdag 25 juli 2013 09.00 uur de prostitutie moet stoppen. De exploitant spande een voorlopige voorziening tegen de gemeente Utrecht aan omdat zijn vergunningen waren ingetrokken en niet verlengd.

Op 11 juli 2013 trok de gemeente de vergunningen van Wegra voor het Zandpad en de Hardebollenstraat in omdat zij aanwijzingen had dat er sprake is van mensenhandel. De gemeente geeft Wegra tot donderdag 25 juli 09.00 uur de tijd om de panden te ontruimen.

Beide partijen hebben tijdens de zitting hun standpunt verdedigd. Wegra weerspreekt dat hij iets te maken heeft met mensenhandel. Tijdens de zitting werd door de gemeente naar voren gebracht dat een voormalige manager die toezicht hield op de prostituees, verdachte is in een mensenhandelzaak. Wegra verklaarde vanmiddag bij de rechter niet op de hoogte te zijn van deze betrokkenheid bij mensenhandel. De gemeente bleef bij haar positie dat er wel degelijk aanwijzingen zijn voor mensenhandel onder de verantwoordelijkheid van Wegra. De rechter nam woensdag, een paar uur na de zitting, in de zaak een beslissing omdat donderdag de vergunningen van Wegra verlopen.

De rechter oordeelde dat de werkzaamheden van de manager onder de verantwoordelijkheid van Wegra vielen. De gemeente heeft voldoende kunnen onderbouwen dat er daadwerkelijk aanwijzingen zijn voor mensenhandel. De rechter wees het verzoek van Wegra af dus moet de exploitant donderdag de prostitutie op het Zandpad en de Hardebollenstraat stoppen.