vrijdag, 2. augustus 2013 - 21:32 Update: 03-07-2014 0:54

PvdA: Actie vereist tegen antihomowetgeving tijdens Spelen

Logo Gaypride for Russia | PvdA
Foto: PvdA
Amsterdam

De recente uitspraken van de Russische minister van Sport zijn ons een doorn in het oog, te meer het Internationaal Olympisch Comité (IOC) eerder deze week schijnbaar nog de garantie kreeg dat sporters en bezoekers tijdens de Olympische Spelen in Sotjsi niet hoeven te vrezen voor de Russische antihomowetgeving. Dit schrijft Keklik Yücel op de PvdA-site.

Het eventuele handhaven van de omstreden wet tijdens de Spelen druist lijnrecht in tegen de fundamentele principes van de Olympische gedachte. Yücel: Mijn collega Tjeerd van Dekken en ik hebben ministers Bussemaker en Schippers gevraagd om snel actie te ondernemen.

Voor technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF is het uitgesloten dat de antihomowet tijdens de Spelen in Sotjsi van kracht blijft. Daar is volgens hem geen discussie over mogelijk en dat is ons uit het hart gegrepen. We gaan ervan uit dat de ministers bereid zijn om in aanvulling op de uitspraken van Hendriks een krachtig signaal van afkeuring af te geven. Hopelijk zien zij kans de uitspraken van de Russische minister op Europees niveau aan te kaarten.

Laat er geen misverstand over bestaan dat we de Russische antihomowetgeving vanaf dag één verafschuwen. Voor, tijdens en na de Spelen, we zullen actie blijven voeren tot deze neerbuigende wetgeving van tafel is en Russische homoseksuelen ook in eigen land zorgeloos kunnen zijn wie ze zijn. Homorechten zijn mensenrechten!

Zaterdag varen we mee met de traditionele botenparade van Amsterdam Gay Pride 2013. Tijdens deze Canal Parade vragen we aandacht voor de strijd die de homo-activisten voeren voor acceptatie in Rusland.