donderdag, 2. mei 2013 - 12:56 Update: 03-07-2014 0:58

PvdA wil flitskapitaal aan banden leggen

PvdA wil flitskapitaal aan banden leggen
Foto: Archief FBF.nl
PvdA wil flitskapitaal aan banden leggen
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De PvdA wil de flitshandel aan banden leggen. Bij flitshandel gaat het om het razendsnel en computergestuurd kopen en verkopen van grote hoeveelheden financiële producten (aandelen, obligaties etc.). Op die manier kan flitshandel een bedreiging zijn voor stabiliteit van financiële markten en daarmee een bedreiging voor de reële economie. De PvdA vraagt minister Dijsselbloem daarom actie te ondernemen om de flitshandel te beperken.

De wereld van het snelle geld kent vreemde kostgangers. Eerder deze week wees Mathijs Bouman in zijn FD-column ook al op de ongewenste effecten van flitshandel. Zo zijn er handelaren en ICT-specialisten die hun geld verdienen door systemen te ontwikkelen om net een milliseconde eerder orders te kunnen plaatsen dan een concurrent. Hier gaat heel veel geld in om.

Onder de noemer van verschaffing van liquiditeit en arbitrage worden deze uitgaven gedaan. Arbitrage is er van oudsher op gericht om te komen tot stabiele en redelijke prijzen. Veel flitshandel draagt daar echter niet aan bij. In tegendeel. In combinatie met automatische opkoopprogramma's kan flitshandel juist bijdragen aan het opblazen van zeepbellen, uitschietende aandelenprijzen en daarmee ontwrichting van de economie.

De PvdA vraagt minister Dijsselbloem actie te ondernemen om de flitshandel te beperken. Dan kunnen de knappe koppen die nu nog luchtbellen blazen in de virtuele economie hun kennis en expertise inzetten om de echte economie erbovenop helpen.