donderdag, 23. mei 2013 - 15:02 Update: 03-07-2014 0:57

RAVU klaar voor burgerhulpverlening

foto van ambulance RAVU | fbf
Foto: fbf
Utrecht

Jaarlijks krijgt 1 op de 1000 inwoners een hartstilstand. Omdat in zo’n geval elke seconde telt, is het belangrijk dat reanimatie zo snel mogelijk kan worden opgestart. Burgers kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Om dit mogelijk te maken is de RAVU (Regionale Ambulance Voorziening provincie Utrecht) een samenwerking aangegaan met de Stichting HartslagNu.

Gezamenlijk is een systeem opgezet waarmee burgers kunnen worden ingezet die hulp willen en kunnen bieden in geval van een reanimatie. Gisteren vond een eerste bijeenkomst plaats met geïnteresseerde gemeenten om de uitrol van burgerhulpverlening in de provincie Utrecht verder vorm te geven.

Hoe werkt het
Burgers die in het bezit zijn van een reanimatiediploma en zich aangemeld hebben bij de Stichting HartslagNu worden bij melding van een reanimatie door de meldkamer ambulancezorg gealarmeerd. Dit gebeurt met een speciaal alarmeringssysteem dat de burger verzoekt om zich zo snel mogelijk naar de plaats van het incident te begeven en de reanimatie op te starten totdat de ambulance is gearriveerd.

Rol gemeente

Om burgerhulpverlening mogelijk te maken is samenwerking tussen de afzonderlijke gemeenten, de RAVU en de Stichting HartslagNu noodzakelijk. Wijk bij Duurstede is de eerste gemeente in de provincie Utrecht waar deze samenwerking tot stand is gebracht en burgerhulpverlening vanaf februari 2013 wordt ingezet,

 

Uitbreiding in de provincie Utrecht
Op 22 mei jl. vond een eerste informatiebijeenkomst plaats bij de RAVU waarbij diverse geïnteresseerde gemeenten zich hebben laten informeren over de mogelijkheden. Hierbij werd een demonstratie gegeven van de werking van het systeem en is toelichting gegeven op de rol van de RAVU, de stichting HartslagNU en die van de gemeente.
 

Provincie: