maandag, 18. november 2013 - 13:58 Update: 03-07-2014 0:48

Rechter veegt gebiedsverbod pedo van tafel

foto van gebiedsverbod | fbf
Foto: Archief FBF
Utrecht

De bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft maandag in een voorlopige voorziening beslist dat de burgemeester van Veenendaal geen gebiedsverbod had mogen opleggen aan een man die verdacht wordt van ontucht met een buurmeisje.

De man had de burgemeester voor de rechter gedaagd omdat hij met het opgelegde gebiedsverbod niet terug kon keren naar zijn woning. 

In de strafzaak van de man heeft de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland in mei 2013 beslist dat de man zijn strafzaak in vrijheid onder bijzondere voorwaarden mocht afwachten. De man mocht zich niet meer in Veenendaal begeven en hij moest bij zijn zwager verblijven. Op verzoek van de man heeft de raadkamer in oktober 2013 deze voorwaarden gewijzigd.

In die zin dat de man terug mocht keren naar zijn woning in Veenendaal, maar zich niet mocht begeven op het adres van het buurmeisje en geen contact met haar mocht zoeken. De burgemeester besloot hierop een gebiedsverbod aan de man op te leggen waardoor hij alsnog niet terug kon keren naar zijn woning.

Gebiedsverbod

De burgemeester legde het gebiedsverbod op omdat hij vond dat er voldoende aanwijzingen waren voor verstoring van de openbare orde. De rechter realiseert zich dat de man verdacht wordt van een ernstig feit en dat zijn terugkomst gevoelig ligt bij omwonenden. Toch mocht de burgemeester in dit specifieke geval het gebiedsverbod niet opleggen.

De wet biedt deze mogelijkheid alleen als verstoring van de openbare orde ernstig gevreesd moet worden. Dit heeft de burgemeester onvoldoende kunnen aantonen. De wijkagent heeft bijvoorbeeld op basis van gesprekken met mensen in de buurt geen dreiging kunnen inschatten.