vrijdag, 8. november 2013 - 14:09 Update: 03-07-2014 0:49

Rechtspraak persprijs voor Parool-verslaggever Paul Vugts

Foto van Paul Vugts en Fred Teeven | Rechtspraak.nl
Foto: Rechtspraak.nl
Amsterdam

De Persprijs ‘Jacques van Veen 2013’ is donderdagmiddag uitgereikt aan Paul Vugts.

Vugts schreef jarenlang voor de Amsterdamse stadskrant het Parool over processen tegen de Amsterdamse onderwereld,  het zogenaamde ‘Passage-proces'.

In verband met het 30-jarig bestaan van de prijs volgend jaar, reikte de jury onder voorzitterschap van voormalig topman van het Openbaar Ministerie Harm Brouwer ook twee jubileumprijzen uit. Deze gingen naar Folkert Jensma (NRC Handelsblad) en Rob Zijlstra (Dagblad van het Noorden). 

De andere genomineerden - die buiten de prijzen vielen - waren de tv-serie De Rechtbank (geproduceerd door productiemaatschappij Haaien voor EO en NCRV) en het documentaire drieluik over het proces-Wilders (gemaakt door Hans Hermans en Martin Maat, uitgezonden door omroep Human). 

Unaniem 
De jury verkoos Paul Vugts unaniem tot winnaar. Het Passage-proces begon in 2009 en eindigde in januari 2013. Vugts schreef verslagen, analyses, achtergronden en nieuwsartikelen. De jury spreekt van knappe journalistiek. 

Jensma ontving de prijs voor zijn column De Rechtsstaat in NRC-Handelsblad en zijn weblog Recht en Bestuur. Rob Zijlstra doet voor Dagblad van het Noorden (ook krant en weblog) al jaren verslag vanuit de Groningse Zittingszaal 14, een meervoudige strafkamer.