maandag, 13. mei 2013 - 11:48 Update: 03-07-2014 0:58

Recordbezoek openingsmaand Rijksmuseum: 300.000 bezoekers

koningin opent rijksmuseum | Erik Smits Rijksmuseum
Foto: Erik Smits Rijksmuseum
Amsterdam

De eerste maand na opening bezochten ruim 300.000 bezoekers het nieuwe Rijksmuseum. Directeur Wim Pijbes: Dit zijn aantallen waar we in onze meest optimistische verwachtingen op gerekend hadden. Het is fantastisch dat dit nu uitkomt.

Sinds de opening op 13 april 2013 liep het storm met zowel binnenlandse en buitenlandse bezoekers. Ongeveer de helft was Nederlands bezoek. Uit onderzoek komt naar voren dat Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten de belangrijkste buitenlandse bezoekers leveren. Ongeveer een derde van de bezoekers maakt gebruik van een vooraf gekocht e-ticket. Ruim 30.000 kinderen jonger dan 18 jaar kwamen naar het museum. Met name in de weekenden wordt het museum bezocht door meer dan 10.000 bezoekers per dag.

Met de heropening van het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum is het Museumplein drukker dan ooit. Deze trend is ook internationaal te zien. De afgelopen tien jaar, toen in Amsterdam vooral verbouwd werd, is het museumbezoek in bijvoorbeeld Londen en Parijs verdubbeld. Naar verwachting zal deze verdubbeling ook in Amsterdam gerealiseerd worden. Schiphol trok in 2011 en 2012 voor het eerst meer dan 50 miljoen passagiers. Dit aantal zal met de opening van de musea verder toenemen. Ook de uitbreiding van hotelcapaciteit in het hogere segment draagt bij tot een herpositionering van Amsterdam als toeristische bestemming.
 

Provincie:
Tag(s):