zondag, 13. oktober 2013 - 10:17 Update: 03-07-2014 0:50

Regenval zorgt voor veel overlast

Het KNMI in de Bilt heeft zondagmorgen code oranje afgegeven voor met name de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht.

Hier worden grote hoeveelheden regen verwacht die plaatselijk kan oplopen tot 80 mm. Daarnaast kan het in het zuidwesten af en toe gaan onweren met aan de kust windsnelheden van 80 km/uur.

In de drie provincies is de brandweer druk met meldingen van wateroverlast. Vooral in de regio Den Haag en Rotterdam komen veel meldingen binnen. De brandweer heeft in deze regio's groot opgeschaald om alle incidenten te kunnen afhandelen.

In Stellendam spoelde zelfs een stuk van een dijk weg door de hevige regenval. Een naastgelegen weg was lang geblokkeerd.  In Rockanje liep een parkeergarage en de kelder van het verzorgingstehuis aan de Briggemandreef onder water omdat de het waterpeil in de naastgelegen sloot ruim 30 cm was gestegen. Hierdoor kwam het waterniveau op gelijke hoogte met de muur van de parkeergarage en liep het water hier dus naar binnen. De parkeergarage staat in directe verbinding met de kelder van het verzorgingstehuis. Men probeerde hier het water ook weg te houden, met name uit de liften.  

Een groot probleem ontstond bij winkelcentrum Struytse Hoeck in Hellevoetsluis; diverse winkels en straten kwam daar compleet blank te staan. De brandweer is daar ter plaatse gekomen met meerdere tankautospuiten en 3 dompelpompen uit Heenvliet, Schiedam en Ridderkerk, om al het water weg te kunnen pompen. Een dompelpomp is een grote pomp met ruim 1km aan slangen bij zich om water over grote afstand te kunnen verplaatsen. In geval van een grote brand waarbij dichtbij geen watervoorziening is worden deze pompen ingezet, maar het kan ook andersom om het water juist ver weg te verplaatsen. Er werd opgeschaald naar het sein "Grote Hulpverlening".  

Vanwege het slechte weer stelde Rijkswaterstaat een snelheidslimiet in op de snelwegen in de regio Rotterdam. De maximum snelheid ging uit voorzorg omlaag naar maximaal 70 km/u. 

Ook in de Gooi en Vechtstreek had men problemen met het wassende water. De brandweer schaalde groot op om water uit het Hilversumskanaal bij Nederhorst den Berg te pompen. Het niveau was dusdanig gestegen dat een aantal woonhuizen dreigde onder te lopen. 

 

 

Provincie:
Tag(s):