maandag, 26. augustus 2013 - 22:08 Update: 03-07-2014 0:53

Regering Assad waarschuwt Amerika Israel te zullen aanvallen

foto van Obama | White House
Foto: White House
Amsterdam

De Amerikanen weten het zeker, de regering van de Syrische president Assad is verantwoordelijk voor de gifaanvallen op het volk. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag tijdens een persconferentie.

Kerry zei voldoende informatie te hebben betreffende de aanvallen en deze de komende dagen te zullen delen met bondgenoten. Tevens zei Kerry dat President Obama vastbesloten is om de verantwoordelijken voor de gifaanval in Syrië te straffen. De Amerikanen baseren hun bevindingen op o.a. verklaringen van hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen. Ook de beelden zijn volgens hem overduidelijk.

VN-inspecteurs onder vuur

Vandaag brachten VN-inspecteurs een bezoek aan de buitenwijk van Damascus daar waar de chemische aanval heeft plaatsgevonden. Een voertuig van het konvooi van de waarnemers werd beschoten door sluipschutters. Niemand raakte gewond. Onbekend is wie er heeft gevuurd.

Russen tegen aanval

De Russische minister van Buitenlandse Zaken sprak eerder zijn bezorgdheid uit over berichten dat de Verenigde Staten militair ingrijpen in Syrië overwegen. Vorige week sprak de Amerikaanse president Obama met de Franse president Hollande over een mogelijke gezamenlijke reactie. Zowel de Britten als Fransen dringen aan op actie na de chemische aanval waarbij vorige week honderden mensen om het leven kwamen. Inmiddels stomen schepen van de Amerikaanse marine richting Syrië en nemen positie in.

Syrische regering Assad zal Israel aanvallen

In de uitzending van Nieuwsuur laat een afgezand van de Syrische regering Assad maandagavond weten dat wanneer Amerika Syrië aanvalt, zij Israel zullen aanvallen. In de ogen van de regering van Assad is Israel de rechterhand van de VS en die zullen het moeten vergelden.