vrijdag, 18. oktober 2013 - 16:03 Update: 03-07-2014 0:50

Rehwinkel:ik stort drie maanden wachtgeld terug

Foto van burgemeester Rehwinkel | Rick Akkerman
Foto: Rick Akkerman
Groningen

Burgemeester Rehwinkel heeft vrijdag in een verklaring laten weten dat hij de eerste drie maanden van zijn wachtgeld terug zal storten in de gemeentekas. Dit meldt de gemeente Groningen vrijdag.

Rehwinkel neemt afstand van berichtgeving in de afgelopen dagen over (internationale) functies die hij zou hebben verzonnen en kwalificaties als 'vrijwilligerswerk dat hij in Barcelona op kosten van de belastingbetaler zou gaan doen'.

Hij is beschikbaar om, ook na zijn vertrek als burgemeester van Groningen, samen met een Resource Group leiding te geven aan het verzoek dat hem op 2 oktober jl. door het Executive Bureau van de UCLG (United Cities Local Governments) is gedaan. 

Daarnaast zal hij zo snel mogelijk weer een betaalde functie aanvaarden en daarvoor, zoals verschillende keren aangegeven, eveneens solliciteren. In de eerste drie maanden stort hij desalniettemin zijn wachtgeld terug in de gemeentekas. Hij verzoekt dringend om zijn privacy, maar vooral die van zijn persoonlijke omgeving, te respecteren. 

Aldus Peter Rehwinkel: "Ondanks het wettelijke recht op wachtgeld zet ik deze stap om Groningen goed te verlaten, in het belang van mijn partij alsook ten behoeve van organisaties (UCLG, VNG) en personen die net als ik geschaad worden door deze kwestie."

De burgemeester zei eerder nog dat hij na zijn vertrek gebruik wilde maken van de wachtgeldregeling. Dat stuitte veel raadsleden in Groningen tegen de borst. Zij vinden het belachelijk dat Rehwinkel wachtgeld krijgt, terwijl hij vrijwillig vertrekt en vrijwilligerswerk gaat doen.