woensdag, 7. augustus 2013 - 19:17 Update: 03-07-2014 0:54

Rep: Nam zelf ook wel eens amfetamine-pilletje

Foto van Amsterdam Arena | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

(Elfvoetbal) Nee. Verrast is hij niet door de nieuwsberichten over doping bij de nationale ploeg van West-Duitsland. Het gebruik van amfetamine in het voetbal was jarenlang heel normaal, aldus Johnny Rep.

"Ik heb zelf ook wel eens met Europacupwedstrijden een amfetaminepilletje gehad. Zo raar was dat niet", vertelt de voormalige spits van Oranje en Ajax tegenover RTV Noord-Holland. Afgelopen week kwam naar buiten toe dat diverse spelers van de nationale ploeg van onze oosterburen in 1974 voor de WK-finale doping gebruikte.

Amfetamine, in de volksmond bekend als speed, heeft als belangrijkste effect dat vermoeidheid niet gevoeld wordt. Het staat op de dopinglijst, maar in de jaren zeventig werd nog niet op het middel gecontroleerd. Dat was het jaar waarin Rep grote successen vierde met Ajax en Oranje.

"Ze waren wel heel erg gretig die Duitsers", vervolgt Rep tegenover de regionale omroep. "Op het moment zelf dacht je daar niet bij na. Maar als je achteraf na gaat denken, zeg je 'Ja, daar zit wel wat in.' Maar datzelfde geldt voor Brazilië en Uruguay, die gasten waren helemaal wild."

Categorie: