zaterdag, 13. april 2013 - 21:44 Update: 03-07-2014 0:59

Roda JC geeft Vitesse in laatste minuut enorme tik

Foto van doel op voetbalveld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

(ElfVoetbal) Vitesse heeft de uitwedstrijd bij het tegen degradatie vechtende Roda JC niet tot een goed einde gebracht. De nummer drie van de Eredivisie en titelkandidaat leek makkelijk te gaan winnen in Kerkrade, maar in de slotfase ging het helemaal mis: 3-3.

Wilfried Bony zette de bezoekers op 0-3 na 55 minuten spelen. Mike Havenaar had daarvoor al twee keer het net van de thuisploeg gevonden. Door doelpunten van Sanharib Malki en Frank Demouge was het billenknijpen in de slotfase. Mitchell Donald maakte in de 95ste minuut de gelijkmaker.

De thuisploeg begon stormachtig aan het duel. Met name Mitchell Donald had de 1-0 moeten maken. Eerst schoot hij van dichtbij op de paal en even later dook hij helemaal vrij op voor keeper Piet Velthuizen. De middenvelder van Roda kon zijn hoofd echter niet goed tegen de bal krijgen. Vitesse kwam er niet uit in de eerste twintig minuten.

Toch was het na 36 minuten spelen 0-2 voor Vitesse. De eerste de beste kans was raak voor de bezoekers. Een voorzet van Renato Ibarra kon ongehinderd worden binnengekopt door Mike Havenaar. Tien minuten later scoorde de Japanner opnieuw. Hij werd door een subtiel balletje van Wilfried Bony op het doel van Filip Kurto afgestuurd. De aanvaller rondde de aanval koelbloedig af.

Roda JC leek van slag. Tot en met de rust kon de gastheer niets meer uitrichten. Na de pauze leek de wedstrijd snel beslist. Bony kopte in de 55ste minuut een voorzet van Ibarra binnen: 0-3. De Limburgers leken rijp voor de slacht, maar door een fout van nota bene Bony werd het weer een wedstrijd. De Ivoriaan leed kostbaar balverlies en dat leidde een penalty in. Hands van Jan-Arie van der Heijden was de oorzaak van de strafschop. Sanharib Malki faalde niet vanaf elf meter: 1-3.

In de 71ste minuut maakte Frank Demouge de 2-3. Hij tikte een lage voorzet eenvoudig binnen. Keeper Piet Velthuizen zag er daarbij niet goed uit. Die aansluitingstreffer was de aanleiding voor een waar slotoffensief van de ploeg uit Kerkrade. Een hectische slotfase was het gevolg. Velthuizen ging er met een hoofdblessure vanaf en zijn vervanger Eloy Room kreeg het druk. Roda JC kreeg loon na werken in de laatste minuut. In de vijfde minuut van de blessuretijd kopte Mitchell Donald binnen in de rebound.

Door dit gelijkspel loopt Vitesse schade op in de titelstrijd. De ploeg van Fred Rutten heeft nu 61 punten uit 30 wedstrijden. Ajax heeft er 63 uit 29 duels. De Amsterdammers gaan morgen op bezoek bij PSV (60 punten). Roda JC pakte een belangrijk punt in de strijd tegen degradatie. De club uit Kerkrade heeft 27 punten en is nog altijd zestiende. De achterstand op nummer vijftien AZ bedraagt drie punten.

Categorie:
Tag(s):