vrijdag, 26. april 2013 - 22:43 Update: 03-07-2014 0:58

Rode Kruis: klaar voor Koninginnedag en troonwisseling

Foto van logo Rode Kruis | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het Rode Kruisstaat klaar om hulp te kunnen verlenen op de verschillende vrijmarkten, feesten, braderieën of optochten die op 29 en 30 april worden georganiseerd. Van Limburg tot Groningen, ruim 400 Eerste Hulp-vrijwilligers zijn deze dagen actief op grote en kleine evenementen door het hele land.

Het merendeel van de vrijwilligers is in Amsterdam actief. Zo’n 212 EHBO’ers staan paraat om hulp te verlenen bij de evenementen en activiteiten rondom de troonswisseling.

Door de stad staan 16 Eerste Hulpposten van het Rode Kruis. Ze zijn aanwezig op plekken waar veel mensen worden verwacht. Er staan onder andere twee posten op de Dam, een post op het Stationsplein en het Museumplein. Ook langs het IJ,  de route van de Koningsvaart, zijn de EHBO’ers van het Rode Kruis aanwezig. De vrijwilligers staan niet alleen bij de posten maar lopen ook rond tussen de mensen om te helpen in geval van nood.

Drugs- en alcoholgebruik

Naast ‘reguliere’ hulpvragen als  verwondingen, flauwtes, kneuzingen of snijwonden is er op Koninginnedag op de grote evenementen speciale aandacht voor de gevolgen van drugs- en alcoholgebruik.

Een Rode Kruis SIGMA team, de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie, staat paraat bij de Beurs van Berlage. Het team heeft beschikking over een opblaasbare tent waar zij medische handelingen kunnen verrichten en gewonden kunnen verzorgen mocht dat nodig zijn.

J. Henry Dunant mee met Koningsvaart

Naast de EHBO activiteiten is er ook een rol weggelegd voor het vakantieschip van het Rode Kruis, de J. Henry Dunant. Het schip zal dinsdag deelnemen aan de Koningsvaart op het IJ, waarbij de gasten, mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, de kans krijgen om het Koningspaar van dichtbij te bewonderen.

Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood en wereldwijd een van de grote spelers op het gebied van Eerste Hulpverlening en Eerste Hulp-onderwijs. In Nederland is dat niet alleen de Eerste Hulpverlening bij rampen en calamiteiten, maar ook bij kleine en grote evenementen zoals de Nijmeegse vierdaagse, carnaval en Koninginnedag.