woensdag, 8. mei 2013 - 10:17 Update: 03-07-2014 0:58

Rode Kruis vlagt halfstok op Internationale Rode Kruis dag

Foto van logo Rode Kruis | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het Nederlandse Rode Kruis heeft al zijn 272 afdelingen en districten gevraagd om vandaag de Rode Kruisvlag halfstok te hijsen bij de verschillende Rode Kruisgebouwen in het land.

8 mei is Internationale Rode Kruis dag en de geboortedag van de oprichter van het Rode Kruis, Henry Dunant. Maandagavond jl. werd de dood bevestigd van Sami Rostum Khanashat, de 19e vrijwilliger van de Syrische Rode Halve Maan die sinds het uitbreken van de conflictsituatie in het land om het leven kwam tijdens de hulpverlening. Uit respect voor al die 19 vrijwilligers, uit respect voor de 11.000 collega’s van de Syrische Rode Halve Maan die dagelijks hun leven wagen voor de meest kwetsbaren en uit respect voor al die hulpverleners die dat dagelijks elders in de wereld doen, is besloten deze speciale “vlaginstructie” uit te sturen.

Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis: “Vrijwilligers zijn het hart van de Rode Kruisbeweging. 11.000 collega’s laten in Syrië elke dag zien dat wij onverminderd doorgaan met het nastreven van onze missie: het leed verzachten van de meest kwetsbaren in de wereld. Maar ook op andere plekken in de wereld wagen hulpverleners elke dag hun leven. Toegang tot slachtoffers wordt steeds moeilijker, zeker ook in Syrië. En toch gaan we door, ook al worden we steeds vaker in het hart geraakt.” In 2012 kwamen wereldwijd naar schatting 25 Rode Kruis- en Rode Halve Maanvrijwilligers om het leven door geweld.

Begin deze week uitte het Internationale Rode Kruis zijn grote zorgen over de toenemende intensiteit van het geweld in Syrië, waardoor het steeds moeilijker wordt om gewonden te evacueren en lijken te bergen. Geweld tegen hulpverleners is internationaal een groeiend probleem, hetgeen medio 2011 reden was voor het Rode Kruis om een campagne Healthcare in Danger te starten. Deze campagne loopt nog steeds. Ook op Bevrijdingsfestivals afgelopen zondag vroeg het Rode Kruis aandacht voor deze campagne. Meer informatie is te vinden op http://www.icrc.org/eng/resources/documents/faq/health-care-in-danger-faq-2011-08-05.htm

Het Nederlandse Rode Kruis voert sinds februari 2012 actie voor Syrië, sinds maart 2012 samen met de Stichting Vluchteling en sinds maart van dit jaar in SHO-verband. Bijdragen voor Syrië kunnen nog steeds gegeven worden op giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties.