vrijdag, 9. augustus 2013 - 12:17 Update: 03-07-2014 0:53

Roemeense bergbeklimmer overleeft val van 250 meter op Grossglockner

foto van Grossglockner | Frank van den Berg
Foto: Frank van den Berg

Een Roemeense bergbeklimmer heeft in Oostenrijk een val van 250 meter gemaakt tijdens een beklimming op de Grossglockner. De man gleed tijdens zijn opmars naar de top uit en rolde een steile helling af. Zijn val werd gebroken door een berg sneeuw.

De 24-jarige Roemeen raakte bij de val gewond. Over de aard van zijn letsel is nog niks bekend. Hij werd tijdens zijn klim bijgestaan door twee begeleiders. Geen van hen was gezekerd. Door de harde wind onder aan de top, kon een reddingsactie pas na enkele uren met een helikopter worden uitgevoerd.

De Grossglockner is met 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. Elk jaar komen mensen om die de berg proberen te beklimmen. Twee maanden geleden nog verloor een 61-jarige klimmer het leven toen hij onder een lawine terechtkwam.

Gevaren

Enkele jaren geleden heeft uw redacteur, samen met een begeleider en een collega, eveneens dezelfde top bedwongen. Ook toen liep de tocht tijdens de afdaling met een sisser af. De collega medebergbeklimmer uit Amstelveen kampte met uitputtingsverschijnselen in combinatie met hoogteziekte. Op een steile gletsjerplaat ging het licht bij de Amstelvener uit en liet zich letterlijk naar beneden storten. Een geluk was de vallijn en de oplettendheid van ons medebergbeklimmers. Die zette zich tijdens de 'zelfmoordactie' schrap tegen de wand waardoor de val werd gebroken en iedereen veilig op de gletsjerplaat bleef. De Amstelvener is toen na een goed gesprek en met extra voorzichtigheid verder naar beneden begeleid.  

Veel klimmers onderschatten de bijkomende gevaren bij het beklimmen van een berg. Jaarlijks sterven er wereldwijd tientallen mensen omdat ze niet goed voorbereidt aan een dergelijk avontuur beginnen. Zelfs onder de professionele klimmers vallen er jaarlijks slachtoffers.