vrijdag, 30. augustus 2013 - 7:49 Update: 03-07-2014 0:53

Ruggenmerg-stimulatie leidt tot minder pijn diabetici

Foto van glucosetester | Sxc
Foto: SXC
Enschede

In Nederland zijn er ongeveer één miljoen mensen met diabetes. Zo’n vijftien procent van deze patiënten heeft te maken met pijn. Een brandende en stekende pijn die wordt veroorzaakt door afwijkend functioneren van zenuwuiteinden, waarschijnlijk mede als gevolg van slechte doorbloeding.

Promovenda Cecile de Vos van de Universiteit Twente en als klinisch fysicus werkzaam in ziekenhuis Medisch Spectrum Twente onderzocht het effect van een nieuwe behandelmethode met ‘ruggenmergstimulatie’, nog nooit eerder toegepast bij deze patiënten.

De Vos: 'De nieuwe methode blijkt veelbelovend voor diabetici. De intensiteit van de pijn is gedaald van gemiddeld 8 naar 2. Door de behandeling is de pijn hanteerbaar geworden. Mensen kunnen weer slapen en hun dagelijkse bezigheden gewoon uitvoeren. De kwaliteit van leven wordt flink verbeterd.'

Ruggenmergstimulatie is een behandeling waarbij zenuwbanen in het ruggenmerg door middel van elektrische pulsen worden gestimuleerd met als doel pijn te verlichten. Bij ruggenmergstimulatie implanteert de arts een stimulatie-elektrode tegen de achterzijde van het ruggenmerg. Een onderhuids geplaatste pulsgenerator levert de elektrische stimulatiepulsen.

Categorie:
Tag(s):