zaterdag, 16. november 2013 - 15:19 Update: 03-07-2014 0:48

Rusland dreigt Nederland met boycot van zuivelproducten

Foto van koe | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Rusland gaat mogelijk het aantal Nederlandse zuivelproducenten dat naar het land mag exporteren met twee derde terugdringen.

Het land vindt dat Nederland maar matig toezicht houdt op de Nederlandse zuivelproducenten. Dat heeft een woordvoerder van de Russiche voedseltoezichthouder Rosselchoznadzor, Aleksej Aleksejenko,  tegen persbureau Isar-Tass gezegd, zo melden verschillende media zaterdag.

In een reactie heeft het ministerie van Economische Zaken laten weten dat Nederland de bedrijven die zuivelproducten naar Rusland exporteren extra gaat inspecteren. Dit om te kijken of ze voldoen aan de eisen van Rusland. De Russen hadden geklaagd over het toezicht op de kwaliteit van de Nederlandse producten. Volgens de Russen zou de controle tekortschieten omdat deze niet goed is georganiseerd. De Russen hadden om deze extra inspectie gevraagd. Rusland vertrouwt het niet dat het toezicht op zuivelproducten door het Centraal Orgaan  voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) wordt gedaan en niet door de Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit. Volgens Rusland moet de garantie dat de zuivel veilig door de staat worden afgegeven en niet door een agentschap. Aleksejenko vindt dat een controle gedaan door het COKZ geen officiële veterinaire controle is en bestempelt het toezicht in Nederland als 'een rommelig geheel'. Momenteel staan er 64 Nederlandse ondernemingen geregistreerd voor zuivelexport naar Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan.

Rusland gebruikt  invoerverboden wel vaker als politiek drukmiddel. Zaterdag opperde Rosselchoznadzor ook dat Poolse groenten en fruit gevaren opleveren. Afgelopen week werd de Russische ambassade in Warschau door nationalistische betogers en relschoppers bekogeld.

Aleksejenko heeft wel nadrukkelijk aangegeven dat zijn organisatie graag in gesprek gaat met de Nederlandse collega's over de zorgen over de zuivel.

Volgens land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland staat de kwaliteit van Nederlandse zuilvelproducten niet ter discussie. 'De Nederlandse zuivelsector heeft naam gemaakt in Europa en daarbuiten vanwege de uitstekende kwaliteit', benadrukt LTO. 'China wil juist melkproducten uit Nederland, nadat daar vervuilde melkpoeder was ontdekt.'

Categorie:
Tag(s):