woensdag, 20. november 2013 - 11:58 Update: 03-07-2014 0:48

Rusland laat Greenpeace-activisten Oulahsen en Ubels vrij

Activiste in de cel | Greenpeace
Foto: Greenpeace

De rechter in Sint Petersburg heeft woensdag bepaald dat de Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels op borgtocht vrijkomen. Dit melden verschillende media woensdag.

Oulahsen en Ubels deden in september samen met 28 andere opvarenden mee aan een actie tegen Rusische olieboringen in het Noordpoolgebied. Zij werden opgepakt en vastgezet. De zaak leidde tot een diplomatieke rel tussen Rusland en Nederland, omdat het schip de Arctic Sunrise onder Nederlandse vlag voer.

Greenpeace maakte voor de twee activisten aan de Russische justitie een borgsom over van 2 miljoen roebel, dat is ongeveer 45.000 euro per activist. In deze zaak gaf de rechter al toestemming om drie Russen en negen buitenlanders op borgtocht vrij te laten.

De voorlopige hechtenis van een Australische actievoerder van de Arctic Sunrise werd met drie maanden verlengd. Uit de rechtbankpapieren moet nu blijken wat er verder met Faiza Oulahsen en Mannes Ubels gaat gebeuren. Zo is niet bekend wanneer Oulahsen en Ubels precies op vrije voeten komen en of zij bijvoorbeeld de stad of Rusland mogen verlaten.

Greepeace Rusland heeft laten weten dat Oulahsen tijdens de zitting heeft toegezegd in een hotel in Sint-Petersburg te willen wonen, zodat ze beschikbaar is voor het onderzoek door de Russen.