vrijdag, 1. november 2013 - 20:19 Update: 03-07-2014 0:49

Russische aanklacht Greenpeace piraterij én ‘hooliganisme’

Foto van actie Greenpeace bij olieplatform Noordpool | Greenpeace
Foto: Greenpeace
Amsterdam

Vrijdag is duidelijk geworden dat de situatie van de 30 gearresteerden Greenpeace-activisten in Rusland nóg nijpender is dan gedacht.

'De meest recente aanklacht voor ‘hooliganisme’ vervangt niet de aanklacht voor piraterij - zoals was aangekondigd - maar komt er gewoon bij', zo laat Greenpeace vrijdag weten.

Vorige week deelde de machtige Russische onderzoekscommissie nog mee dat de piraterij-aanklacht tegen de Arctic 30 vervangen zou worden door die voor 'hooliganisme'. Het nieuws haalde de pers wereldwijd.

Maar toen de 30 beklaagden in de loop van deze week voor de commissie werden gebracht, werd de aanklacht er gewoonweg aan toegevoegd. Dit betekent dat de Arctic 30 naast 15 jaar cel voor piraterij ook nog 7 jaar extra celstraf boven het hoofd hangt.

Kumi Naidoo, directeur van Greenpeace International reageert geschokt: 'De Russische autoriteiten willen 30 mannen en vrouwen voor misschien wel 20 jaar veroordelen omdat 2 actievoerders probeerden via een touw een gigantisch boorplatform te beklimmen. Dit heeft alles weg van een misselijkmakende grap. De straffen die hen nu boven het hoofd hangen, zeggen zoveel meer over diegenen die hen aanklagen dan over de gevangenen. Onze actievoerders zijn noch piraten, noch hooligans. Het zijn gewone mensen met een geweten die zich zorgen maken over onze toekomst. Daarom moeten ze onmiddellijk worden vrijgelaten.'