zaterdag, 6. april 2013 - 20:10 Update: 03-07-2014 1:00

Rutte en Hennis bij piratenmissie Oost-Afrika

Rutte en Hennis bij piratenmissie Oost-Afrika
Foto: Bon
Den Haag

Minister-president Mark Rutte heeft vandaag aan boord van het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter beleefd hoe de marine piraterij bestrijdt. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vergezelden de premier op volle zee bij Oost-Afrika.

Sinds hier wordt opgetreden tegen piraterij is het aantal kapingen en ontvoeringen substantieel gedaald. Zo telde de hoeveelheid kapingen tot en met 2010 nog zo’n 40 schepen, sinds mei vorig jaar is dat er geen een meer. Meer dan 1.100 verdachte personen en piraten zijn aan justitie overgedragen voor vervolging.

Handelsverkeer veilig

“Van die resultaten plukken we allemaal de vruchten“, stelt Rutte. “Elk jaar passeren tussen de 20.000 en 30.000 grote handelsschepen de Golf van Aden, waarvan een groot deel op weg is naar de Rotterdamse haven. Ongeveer 450 schepen varen onder Nederlandse vlag. Door piraten aan te pakken en vaartuigen te begeleiden, beschermen we niet alleen de opvarenden, maar stellen we ook het internationale economische handelsverkeer veilig. Dat is dus absoluut geen ver-van-mijn-bed-show. Nederlandse militairen doen geweldig werk voor de kust van Somalië. Terecht dat we in Nederland trots op hen zijn, evenals op hun resultaten.”

Mobieltjes duurder

Volgens minister Hennis mag best eens hardop worden gezegd dat het aanpakken van zeeroverij de Nederlander geld scheelt. “ Producten als kleding, mobieltjes of televisies die over zee naar Nederland komen, zouden zeker duurder zijn als ze een veel langere route moeten afleggen omdat die wel veilig is.”
De internationale aanpak van piraterij is overigens breder. Rutte: “Zeeroverij begint aan land. We spannen ons daarom eveneens in om de voedingsbodem voor piraterij weg te nemen. Op dit moment levert Nederland 9 personen voor een Europese missie van 125 mensen om Somalië te helpen eigen capaciteit op te bouwen voor piraterijbestrijding, inclusief het benodigde justitiële apparaat. Er zijn al meer dan 2.000 mensen opgeleid. Stabiliteit in Somalië is voor de lange termijn de enige echte oplossing voor het piraterijprobleem.”
Voedseltransporten

Er lopen momenteel 2 missies ter bestrijding van piraterij in de wateren rond Somalië. Het zijn de NAVO-missie Ocean Shield en Atalanta van de Europese Unie waaraan De Ruyter een bijdrage levert. Deelnemende landen beschermen internationale koopvaardijschepen en humanitaire voedseltransporten van de Verenigde Naties.
Volgende maand wordt het fregat Hr. Ms. Van Speijk tot augustus ingezet voor de operatie Ocean Shield. Aansluitend, van augustus tot en met december, gaat Hr. Ms. Johan de Wit. Vanaf dit amfibisch transportschip van de marine voert Nederland tevens het commando over de EU-operatie Atalanta.

Categorie: