zaterdag, 23. november 2013 - 20:37 Update: 03-07-2014 0:48

Rutte: Wilders slaat door, Wilders: Rutte is bang en liegt

Foto van Wilders | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Voorafgaand aan het VVD-congres in Den Bosch zei Rutte dat hij niet bang is voor Wilders en zijn anti-Europa-agenda.

Rutte: 'Geen seconde, omdat hij werkelijk helemaal 'doorslaat'. Volgens Rutte wil Wilders geen euro, wil hij Nederland uit de EU hebben en wil Wilders nu ook uit de vrijhandelsassociatie EVA stappen. Rutte: 'Dan zet je driehonderdduizend banen die direct en indirect samenhangen met de Rotterdamse haven en vele tienduizenden banen die het gevolg zijn van een sterke Europese markt op de tocht. Ik vind dat echt onverantwoord.

Dat zou inderdaad heel onverantwoord zijn, ware het niet dat Wilders helemaal nooit van plan is geweest om uit de Europese vrijhandelassociatie (EVA) te stappen. In een reactie hierop  zegt Wilders: 'Rutte zegt dat de PVV geen vrijhandel wil en dat Nederland geen lid zou mogen blijven van een Europese vrijhandelsassociatie. Rutte is bang en liegt. We hebben altijd gezegd: uit de EU maar in de EVA/EFTA en we willen ook met EU-landen vrijhandelsverdragen sluiten. In mijn artikel uit de Wall Street Journal van gisteren (en nederlandse vertaling op thepostonline.nl) staat dan ook letterlijk: "For months my party, the Party for Freedom, has been leading in the Dutch polls. We are a young party. We want the Netherlands to leave the EU, join EFTA and, like Switzerland, negotiate bilateral trade agreements with the EU and the rest of the world. We are going to win next May's European elections."

Wilders: 'De bangmakerij van Rutte is tekenend voor de angst van de politieke elite die dreigt met banenverlies of eerder zei dat het licht zou uitgaan of er oorlog zou komen. De kiezer is niet gek en zal Rutte niet geloven maar afstraffen in mei 2014. Nederlanders hebben genoeg van Brussel.'

Rutte benadrukte nog dat de VVD voor een sterke Europese markt is, maar dat de partij wil voorkomen dat Brussel onnodig veel macht krijgt. Ook verzekerde hij dat zijn partijleden geen onenigheid hebben over de EU.