woensdag, 18. september 2013 - 8:10 Update: 03-07-2014 0:52

Rutte zeker van steun oppositie in Eerste Kamer

Foto van Mark Rutte | Min. Alg. Zaken
Foto: Min. Alg. Zaken
Den Haag

In het programma Pauw en Witteman liet Mark Rutte dinsdagavond weten dat hij ervan overtuigd is dat het kabinet erin zal slagen een meerderheid in de Eerste Kamer te vinden.

Rutte:'Het zal niet makkelijk gaan, maar ik ben ervan overtuigd dat het zal lukken.' Dinsdag presenteerde het kabinet zijn begroting voor volgend jaar. Om de voorgenomen maatregelen door de Eerste Kamer te krijgen, is Rutte afhankelijk van de steun van de oppositie, omdat in deze Kamer de regeringspartijen PvdA en VVD geen meerderheid hebben. Rutte denkt dat het in de komende decennia wel vaker zal voorkomen dat een kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Hij wees erop dat het kabinet eerder met D66, Christen en SGP het woonakkoord sloot. Rutte: 'Ik ben ervan overtuigd dat het de komende jaren ook zo zal gaan.' Ook met het CDA denkt Rutte tot 'gemeenschappelijke opvattingen' te kunnen komen. Het CDA heeft in de Eerste Kamer voldoende zetels om de coalitie daar aan een meerderheid te helpen. Rutte zei dat het kabinet op dit moment met het CDA spreekt over de aanpassing van het pensioenstelsel.

Eerder op de avond tijdens een NOS-debat met de fractieleiders van de zes grootste partijen deden ook PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra hun best om de steun van de opposite te krijgen. Ze lieten weten 'altijd open te staan voor alternatieven van de oppositie'. In het programma Nieuwsuur toonde ook minister Dijsselbloem van Financiën zich optimitisch over onderhandelingen met de oppositie. Dijsselbloem: 'Als je door het tromgeroffel heen kijkt, zie ik wel openingen.' Verder zei hij onder andere wel bereid te zijn met het CDA te onderhandelen en na te denken over het terugdraaien van geplande lastenverhogingen. Dijsselbloem: "We kunnen naar alternatieven kijken. Maar dan verwacht ik wel dat het CDA met ons meedenkt hoe je dat dan dekt.'

 

 

Provincie:
Tag(s):