vrijdag, 6. december 2013 - 8:17 Update: 03-07-2014 0:47

Rutte:Mandela was een uniek mens en een groot leider

Foto van Mark Rutte | Min. Alg. Zaken
Foto: Min. Alg. Zaken
Foto van Mark Rutte | Min. Alg. Zaken
Foto: Min. Alg. Zaken
Den Haag

Minister-president Rutte noemde het overlijden van Nelson Mandela ‘een moment om stil van te worden en dankbaar terug te kijken’.

'Nelson Mandela was een uniek mens met een ongekend charisma en een groot moreel gezag. Zelfs na 27 jaar Robbeneiland bleef hij geloven in de menselijkheid. In zijn nieuwe Zuid-Afrika was er een plek voor iedereen. Mandela was een verzoener en een verbinder die met zijn mildheid en wijsheid het verschil maakte voor zijn land en de wereld inspireerde', aldus Rutte. Namens het kabinet heeft minister-president Rutte in een brief aan president Zuma de Nederlandse gevoelens van groot respect en diep medeleven overgebracht aan de bevolking van Zuid-Afrika.

Vrijdag werd in de ministerraad ook stilgestaan bij het overlijden van Nelson Mandela. Premier Rutte begon de wekelijkse persconferentie met een terugblik op de strijd die de overleden president leverde voor gelijkwaardigheid en eenheid van alle Zuid-Afrikanen.

'Het overlijden van Nelson Mandela is een moment om stil van te worden. Maar ook een moment om dankbaar terug te kijken’, memoreerde de premier. ‘Ik herinner me als de dag van gisteren de beelden uit 1990 van Mandela’s vrijlating. Die opgeheven vuist naast dat lachende, open gezicht dat we tot dan alleen kenden van een paar korrelige zwart-witfoto’s. Een emotioneel moment waarop de wereld voor heel veel mensen veranderde, vergelijkbaar met de val van de muur een jaar eerder'.

'Zuid-Afrika verliest in Mandela een wijs en groot man met een groot hart en een groots karakter. Zelfs na 27 jaar Robbeneiland bleef Mandela geloven in het goede en positieve; in de menselijkheid. In het nieuwe Zuid-Afrika van Mandela was voor een iedereen een plek. Grote bewondering voor de manier waarop hij als president stond voor gelijkwaardigheid en de eenheid van alle Zuid-Afrikanen. Dat deed hij met een ongekend charisma en vanuit een groot en onomstreden moreel gezag. Niet confronterend, maar verzoenend. Niet met geweld, maar met overleg. Niet wraakzuchtig, maar met overtuigingskracht. Dat was Mandela ten voeten uit: een verbinder', aldus Rutte.

Nederland was een van de eerste landen die Nelson Mandela na zijn vrijlating aandeed. Hij voelde een speciale band ons land, en heeft daar bij meerdere gelegenheden ook over gesproken. 'Dat is een herinnering om dankbaar voor te zijn. Nelson Mandela en zijn 'long walk to freedom' blijven ons inspireren. Wij herdenken hem met het allerdiepste respect. Zuid-Afrika en de wereld verliezen een uniek mens en een groot leider', besloot de minister-president.