donderdag, 18. april 2013 - 16:37 Update: 03-07-2014 0:59

Samenwerking aan nucleaire veiligheid

Foto van samenwerking aan veiligheid atoom
Den Haag

Nederland trekt samen op met het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA om te voorkomen dat nucleair materiaal in verkeerde handen valt. ‘Samen maken we de wereld veiliger’, zegt minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) naar aanleiding van een gesprek met directeur-generaal Yukiya Amano van het IAEA.

Nederland en het IAEA zetten zich beide in om nucleair terrorisme te voorkomen. De Nuclear Security Summit, die Nederland in 2014 in Den Haag organiseert, richt zich daar specifiek op. Nederland ziet een grotere rol weggelegd voor het IAEA op het terrein van nucleaire beveiliging. De minister bood het IAEA daarbij ondersteuning aan. Timmermans: ‘Nucleaire beveiliging is een mondiale aangelegenheid. Daar hoort uiteindelijk een mondiaal forum bij.’ In juli spreken de lidstaten van het IAEA zich uit over versterking van de rol van het IAEA.

Timmermans en Amano bespraken ook de ontwikkelingen in Noord-Korea en Iran. ‘Nederland maakt zich grote zorgen over de huidige ontwikkelingen van de nucleaire programma’s in Iran en Noord-Korea. Beide landen handelen in strijd met hun internationale verplichtingen.’ De minister dankte het IAEA voor de professionele en objectieve wijze waarop het Agentschap werkt met beide landen.

Amano sprak eerder op de dag met minister-president Rutte. Ook opende hij de internationale masteropleiding Nuclear Security aan de TU Delft. Deze opleiding is een concreet voorbeeld van een investering in betere nucleaire beveiliging. Amano gaf er een gastcollege en kreeg een rondleiding in het Reactor Instituut Delft.

Provincie:
Tag(s):