dinsdag, 25. juni 2013 - 8:07 Update: 03-07-2014 0:55

Samsom wil Nederlander gaan verleiden om geld uit te geven

Samsom | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Uit een vraaggesprek van Samsom met de Volkskrant blijkt dat de PvdA-leider bij de onderhandelingen over de nieuwe bezuinigingen voor 2014 gaat voorstellen om de miljarden euro's die zijn opgepot nu in de economie te pompen. Kortom, de PvdA-leider wil de Nederlander gaan 'verleiden' om geld uit te geven. Dit schrijft de Volkskrant dinsdag.

In het interview met de Volkskrant zegt Samsom: 'We zullen mensen moeten verleiden. Ik verwacht dat het kabinet nu alle terughoudendheid laat varen.'

Opdat pensioenfondsen, banken, grote beleggers, woningcorporaties en particulieren het geld gaan laten rollen moet het kabinet zorgen voor belastingvoordelen, garanties en andere stimulansen om dat zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Samsom denkt dan onder meer aan financiële voordelen voor pensioenfondsen en institutionele beleggers die zich op de hypotheekmarkt begeven. Ook moet de overheid zich op grotere schaal garant stellen voor kleine en middelgrote ondernemers die voor investeringen geld willen lenen bij de bank.

Volgens Samsom moet het kabinet zich niet alleen bezighouden met het op orde brengen van de schatkist. De PvdA en de VVD zoeken daarvoor deze zomer 6 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen. Samsom In de krant: 'De tijd van afwachten tot het beter wordt, is echt voorbij. Er moet meer op de mat komen. Het is tijd om de economie een forse impuls te geven, zodat er weer werk komt en er weer wordt gebouwd.'

In april van dit jaar heeft Mark Rutte ook al opgeroepen om meer geld uit te geven. Rutte toen: 'Laten we wél die auto kopen, laten we wél dat huis kopen, we moeten een beetje risico nemen en vertrouwen hebben.'  Maar dit had geen effect en Rutte kreeg veel kritiek van de oppositie. Alleen dingen zeggen heeft volgens Samsom dan ook geen zin. Het kabinet moet wat hem betreft voorwaarden scheppen, zodat geld uitgeven zo aantrekkelijk mogelijk wordt gemaakt.

 

 

Provincie:
Tag(s):