zaterdag, 6. april 2013 - 20:58 Update: 03-07-2014 1:00

Schippers:zorgpremie volgend jaar omlaag

Schippers:zorgpremie volgend jaar omlaag
Foto: Archief FBF.nl
Schippers:zorgpremie volgend jaar omlaag
Foto: Archief FBF.nl

Minister Schippers van Volksgezondheid rekent erop dat de zorgverzekeraars volgend jaar hun premies verlagen. Dat zei ze vandaag in het consumentenprogramma Kassa, zo meldt de Vara op haar site.

Zorgverzekeraars maken dit jaar zoveel winst dat ze zich dat kunnen permitteren. Minister Schippers van Volksgezondheid zei een maand geleden nog  dat  haar voorstellen om te bezuinigen op de gezondheidszorg steeds op weerstand stuitten. Ze riep organisaties op om nu zelf maar eens met ideeën te komen. Die vraag heeft Kassa voorgelegd aan de kijkers. Wat vinden mensen zèlf de beste manier om de zorg goedkoper te maken?

Premie

Bijna 800 kijkers namen de moeite om Kassa te mailen met hun idee hoe de zorg goedkoper kan. De drie beste ideeën legde Kassa voor aan minister Schippers. Een van de voorstellen is dat de winst van de zorgverzekeraars terug gaat naar de zorg. Daarop zei Edith Schippers:  "Ik zou liever willen dat ze de winst niet in de zorg staken maar dat de premie omlaag gaat. (..) Ik reken erop. Ik zal de verzekeraars er echt op aanspreken. Ik vind dat het maatschappelijk gezien absoluut noodzakelijk is, dat als je zulke winsten maakt, dat we dat terugzien in de premie."

Schippers riep organisaties op om ook zelf met ideeën te komen. Daar is tot september de tijd voor. Inmiddels heeft Schippers al twintig zorgpartijen gesproken en zo'n duizend burgers hebben een e-mail gestuurd naar het ministerie. Een woordvoerder: 'Minister Schippers is daar positief door verrast. Velen zien blijkbaar in dat we wat moeten doen om de zorg betaalbaar te houden. Opvallend is dat we nu voor het eerst reacties van burgers krijgen op wat uít het pakket kan, in plaats van alleen brieven over wat er niet uit mag of erin moet.'In september zal minister Schippers de drie winnende Kassakijkers persoonlijk per mail laten weten wat er van hun ideeën terecht gekomen is. De andere plannen gingen over de salarissen van specialisten (allemaal in loondienst) en de ondoorzichtige declaraties van ziekenhuizen.

 

Provincie: