donderdag, 31. oktober 2013 - 9:29 Update: 03-07-2014 0:49

Scholen hebben miljarden nodig voor achterstallig onderhoud

fbf archief
Foto: fbf
Den Haag

Uit een onderzoek naar de kwaliteit van onderwijshuisvesting dat in opdracht van het het ministerie van Onderwijs werd uitgevoerd blijkt dat er miljarden euro's nodig zijn voor achterstallig onderhoud van schoolgebouwen.

Het resultaat van het onderzoek is in handen van de NOS. Aan dit onderzoek werkten zo'n 1100 schoolleiders uit het basis-en voortgezet onderwijs mee. Zeventig procent van de schoolleiders vindt dat hun schoolgebouw moet worden aangepast. De aanpassingen die als absoluut noodzakelijk worden beschouwd kosten naar schatting onbeveer zo'n 6,9 miljoen euro. Het meest urgent zijn volgens de schooleiders verbeteringen aan klimaatinstallaties,  aan deuren en ramen en aan isolatie. De noodzakerlijke verbeteringen komen per basisschool neer op een half miljoen euro. Voor iedere middelbare school zou 3 miljoen euro nodig zijn. In Nederland zijn er 6855 basisscholen en 1222 middelbare scholen.

Uit de antwoorden op de vragenlijst blijkt verder dat de schoolleiders het meest ontevreden zijn over de bruikbaarheid en flexibiliteit van les- en overblijflokalen. Ook over bergruimtes zijn ze niet te spreken. En over de mogelijkheid om de temperatuur en ventilatie zelf te regelen is meer dan de helft van de schoolleiders ontevreden. Bijna een kwart is zelfs zeer ontevreden. De schoolleiders zijn wel positief over het uiterlijk en de uitstraling van het gebouw.