woensdag, 4. december 2013 - 8:03 Update: 03-07-2014 0:47

Schrappen 4000 banen Achmea nodig om marktleiderspositie te behouden

Foto van informatiebord ziekenhuis
Foto: Archief FBF.nl
Zeist

Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland, schrapt in de komende drie jaar circa 4.000 arbeidsplaatsen,

Dit heeft het verzekeringsconcern woensdag bekendgemaakt. Achmea is bekend van de merken Centraal Beheer, Agis, Interpolis en Zilveren Kruis en bij Achmea werken 19.000 mensen. Woensdagochtend om 10.00 uur werd het personeel geïnformeerd over de nieuwe reorganisatie.

Bestuursvoorzitter  van Achmea, Willem van Duin zegt tegen EenVandaag dat het massaontslag nodig om de marktleiderpositie in Nederland te kunnen behouden. Van Duin kan nog niet zeggen op welke afdeling de ontslagen zullen vallen, maar weet wel dat alle lagen van de organisatie getroffen zullen worden. Volgens de bestuursvoorzitter is de grootscheepse reorganisatie nodig vanwege 'het veranderde gedrag van consumenten'.

Van Duin tegen EenVandaag: 'Wat wij zien, is dat er een versnelling ontstaat in het gedrag van de consument om via internet met ons te communiceren, en daar acteren wij op.' Na het schrappen van 2.500 banen zei Van Duin in februari al dat er  verder moest worden gesneden in de kosten. Toen sloot hij al niet uit dat daarbij mogelijk opnieuw arbeidsplaatsen verloren zouden gaan.

Steeds meer klanten regelen hun zorg via internet, daarom is er minder personeel nodig. Ook worden minder aanvullende zorgverzekeringen afgesloten en verhogen de klanten het eigen risico, waardoor er minder inkomsten zijn. Ook worden er minder levensverzekeringen afgesloten.

Vakbond FNV Bondgenoten reageert geschrokken op de omvang van het ontslag. Bestuurder Karin Heynsdijk zegt tegen EenVandaag: 'We zien dat de krimp in de sector al jaren aan de gang is, maar 4000 is wel heel erg veel.' Ze wil wel bekijken of er echt wel 4000 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.

Karin Heynsdijk: 'Ik denk niet dat we dit nog kunnen tegenhouden, We kunnen wel kritisch kijken of het echt wel 4000 arbeidsplaatsen zouden moeten zijn. En we moeten ervoor zorgen dat er komende drie jaar voor de mensen een sociaal vangnet is.'

De reportage over het massa-ontslag bij Achmea is vanavond te zien in EenVandaag, om 18.15 uur op Nederland 1.

Provincie:
Tag(s):