zaterdag, 29. juni 2013 - 9:01 Update: 03-07-2014 0:55

Schultz verzweeg info over aandelen echtgenoot

Schultz verzweeg info over aandelen echtgenoot
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Bij haar aantreden in 2010 als minister van Infrastructuur en Milieu zou Melanie Schultz van Haegen tegenover premier Mark Rutte hebben verzwegen dat haar man aandelen bezat in een bedrijf dat nauwe banden onderhield met het ministerie. Dit meldt de Volkskrant zaterdag.

Echtgenoot Haro Schultz van Haegen zou in 2011 bijna 3 miljoen euro hebben verdiend met de verkoop van een bedrijf waar ook het certificeringsbedrijf Kiwa onderviel. Kiwa regelde in opdracht van het ministerie vergunningen in de vervoerssector. De minister stelde de tarieven vast die het bedrijf in rekening mocht brengen en controleerde het bedrijf via de Inspectie Leefomgeving en Milieu. Volgens de krant moest minister Schultz van Haegen zich verantwoorden tegenover Kamerleden en de brancheorganisatie over het vergunningsmonopolie en de hoge kosten van Kiwa. Het zakelijk belang van de echtgenoot van de minister was niet terug te vinden in officiële meldingen bij de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) maar wel in een publicatie van de Italiaanse evenknie, de Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato.

Volgens Haro Schultz van Haegen was het niet nodig om zijn aandelenbelang in Kiwa te melden. Hij reageert in de krant:'Ik ben indertijd direct opgestapt als adviseur van Kiwa. Mijn aandelenbelang deed niet ter zake. Wij wilden het netjes doen, zo zijn we. Alles is gelopen volgens het Handboek voor aantredende bewindspersonen. Ik was slechts indirect aandeelhouder en had geen enkele invloed.'

In een gesprek tussen Melanie Schultz van Haegen en Mark Rutte dat vooraf ging aan haar ministerschap heeft Melanie Schultz Mark Rutte laten weten dat haar man was opgestapt als adviseur bij Kiwa, zo laat een woordvoerder aan de Volkskrant weten. Maar dat hij ook aandeelhouder was, zou niet ter sprake zijn gekomen.

Hoogleraar bedrijfsethiek van Nyenrode Business Universiteit Ronald Jeurissen zegt in de krant dat de minister 'bewust belangrijke informatie heeft achtergehouden'. Jeurissen: 'Toen ze bij formateur Mark Rutte meldde dat haar echtgenoot adviseur was bij Kiwa en daarvan afstand nam, had ze ook moeten zeggen dat hij aandeelhouder is', aldus Jeurissen. 'Daarin kun je je niet vergissen, op dat niveau. Dat klopt niet.'

Reactie minister Melanie Schultz van Haegen

In een reactie op het artikel in de Volkskrant laat minister Schultz van Haegen weten dat zij in haar gesprek met Mark Rutte in 2010 heeft vermeld dat haar man betrokken was als adviseur bij certificeringsorganisatie Kiwa. Drie dagen voor haar beëdiging heeft haar echtgenoot de activiteiten die betrekking hadden op contacten met het ministerie beëindigd. De  beoogd minister liet formateur Rutte in hetzelfde gesprek weten dat haar man aandelen had zonder zeggenschap over beleggingen. De minister herkent zich dan ook niet in het beeld dat vandaag wordt geschetst in de Volkskrant.

Ten tijde van de benoeming heeft de minister gehandeld op basis van het ‘Handboek voor aantredende bewindspersonen’. In oktober 2010 heeft de heer Schultz, zodra sprake was van de waarschijnlijke benoeming van Melanie Schultz tot minister, zijn werkzaamheden neergelegd voor de contracten die een relatie hadden met het ministerie. De inspectie heeft daarover in op 11 oktober 2010 een brief ontvangen van Kiwa.

 

Provincie:
Tag(s):