vrijdag, 14. juni 2013 - 15:52 Update: 03-07-2014 0:56

Schutter dodelijke schietpartij kickboksgala Zijtaart 16 jaar cel in

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag de 32-jarige Siamak S. uit Veghel zestien jaar de cel opgelegd voor doodslag en een poging tot doodslag op een kickboksgala in Zijtaart.

De man was met vrienden in november 2012 bij het kickboksgala ‘The battle of Zijtaart’. Net zoals de slachtoffers zaten zij in het VIP-gedeelde.

Op enig moment ontstond er een vechtpartij. De verdachte gaf aan bang te zijn dat een van zijn vrienden zou worden doodgeslagen. Hij wilde het gevecht stoppen en heeft toen zijn vuurwapen getrokken. Vervolgens schoot de verdachte een 37-jarige man dood. Hij schoot eveneens op diens broer, die hierdoor gewond raakte.

Geen noodweer
De rechtbank kan gezien de tegenstrijdige getuigenverklaringen niet vaststellen wie de vechtpartij begon. Wel concludeert de rechtbank dat op geen enkele manier blijkt dat de vriend van de verdachte moest vrezen voor zijn leven. Het was voor de verdachte dan ook niet noodzakelijk op deze manier het vuurwapen te gebruiken. 

Veroordeling doodslag
De rechtbank komt tot het oordeel dat de verdachte geen vooropgezet plan had beide mannen van het leven te beroven. Ook ziet de rechtbank onvoldoende aanwijzingen dat hij na kalm beraad op de mannen schoot. Dat betekent dat de man wordt vrijgesproken van moord en poging tot moord.

Volgens de rechtbank is er wel sprake van doodslag en een poging daartoe, omdat de verdachte opzettelijk handelde door met gestrekte armen en van korte afstand op de mannen te schieten. 


Passende straf
De verdachte nam een geladen vuurwapen mee naar het kickboksgala, terwijl hij verwachtte dat er personen aanwezig zouden zijn met wie hij al langere tijd een conflict had. Toen het uit de hand liep, heeft hij in een volle zaal waar ook kinderen aanwezig waren, op de twee mannen geschoten.

Bij de oplegging van de straf heeft de rechtbank er ook rekening mee gehouden dat de verdachte niet alleen het dodelijke slachtoffer, maar ook de nabestaanden waaronder de echtgenote en drie jonge kinderen groot verdriet en onrecht heeft aangedaan. Het gebeuren heeft eveneens een grote impact gehad op het andere slachtoffer, die er niet alleen bij was toen zijn broer werd neergeschoten maar ook zelf is geraakt.


Omdat de rechtbank niet komt tot een bewezenverklaring voor moord, valt de straf lager uit dan de officier van justitie eiste. De verdachte moet ruim 13.000 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de 37-jarige man en ruim 12.000 euro aan het andere slachtoffer.