donderdag, 8. augustus 2013 - 13:52 Update: 03-07-2014 0:54

Seksadvies voor hartpatiënten in de spreekkamer

Foto van vrijende vrouw | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Mannen en vrouwen, die een hartinfarct hebben gehad, zijn meestal erg bang weer seksueel actief te zijn. Onnodig, zo zal blijken op de wetenschappelijke sessies op 2 september tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Cardiology in Amsterdam (ESC Congress 2013). In de sessie met de titel: "Resuming an active sex life after a stroke" zullen cardiologieverpleegkundigen en cardiologen ervaringen uitwisselen om, al tijdens het revalidatieproces, met patiënt en partner in gesprek te gaan over het weer opstarten van een seksleven.

Om patiënten de seksuele activiteit na een hartinfarct weer te laten hervatten presenteert de European Society of Cardiology (ESC) op 2 september in Amsterdam nieuwe aanbevelingen. Voor cardiologieverpleegkundigen wordt een "How-to Sessie" georganiseerd. Onder leiding van Voorzitter: Molly Byrne (Galway, IE) en Nina Kolbe (Witten, DE) worden zorgprofessionals getraind hoe zij in een vroeg stadium seksuele problemen bij hartpatiënten in kaart kunnen brengen. Daarnaast worden zij getraind seksuele problemen, oplossingen en tips te bespreken. 

Onderwerp vast onderdeel maken in de spreekkamer

De nieuwe aanbevelingen van Europese Raad van Hart- en Vaatziekte Verpleegkundigen, is de eerste wetenschappelijke verklaring die een gedetailleerde leidraad biedt voor patiënten. Zo moet elke patiënt van zijn behandelend arts, na een hartprobleem, advies krijgen over geslachtsgemeenschap na hart- en vaatziekten. Arts en patiënt moeten samen bepalen of de patiënt gezond genoeg is om seksuele activiteiten te hervatten. Artsen zouden een actieve rol moeten spelen bij de advisering van aanbevolen seksposities, en hoe intimiteit ook zonder het hebben van geslachtsgemeenschap een rol kan hebben in een relatie.

 

Categorie: