zaterdag, 16. november 2013 - 10:11 Update: 03-07-2014 0:48

Sinterklaas op tijd aangekomen in Groningen

Foto van intocht Sinterklaas in Groningen | Bert van den Berg
Foto: Bert van den Berg
foto van intocht Sinterklaas | fbf
Foto: fbf
Groningen

Na een lange tocht is Sinterklaas zaterdag aangekomen in Nederland.

De stoomboot met Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten legde rond 12.15  uur aan in de Zuiderhaven van Groningen.  Er stonden heel veel verklede en zingende kinderen op de kade om de Sint en zijn pieten te welkomen. Nu maken de goedheiligman en zijn Pieten eerst een tocht door de binnenstad  waarna ze door waarnemend burgemeester Ruud Vreeman zullen worden ontvangen. Voor het stadhuis is daarvoor een groot podium opgesteld.

De landelijke intocht in Groningen wordt vanaf 12.00 uur live op tv uitgezonden en gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Na de intocht in Groningen zal de Sint ook nog andere dorpen en steden bezoeken, waaronder Amsterdam. In Amsterdam hebben tegenstanders van Zwarte Piet geprobeerd om de intocht met pieten te verbieden. Maar de pieten zijn gewoon welkom. Wel hebben de pieten iets aan hun uiterlijk moeten veranderen. Ze dragen geen oorringen meer en sommigen hebben ook ander haar en een andere kleur lippenstift.

De discussie over Zwarte Piet heeft geen negatief effect gehad op de belangstelling voor het sinterklaasfeest. De Hoofdpiet heeft laten weten dat hij zelf niet veel van de discussie heeft meegekregen, zo meldt de NOS zaterdag. Dat komt omdat hij het veel te druk heeft. Hij moet 36 miljoen pakjes binnen een paar weken op de juiste plek bezorgd krijgen. Het was nog even spannend of de Sint en zijn pieten wel in Groningen zouden arriveren. Vrijdag meldde het Sinterklaasjournaal nog dat de stoomboot de verkeerde kant op voer. De Hoofdpiet wilde terug willen naar Spanje omdat ze de staf van Sinterklaas daar nog zou zijn. Maar de echte staf van Sinterklaas is inmiddels Nederland teruggevonden.

Provincie:
Tag(s):