maandag, 17. juni 2013 - 19:02 Update: 03-07-2014 0:56

Snowden in live chat: Ik heb niks gelekt over militaire VS-actie

Foto van Edward Snowden
Amsterdam

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft maandagavond via de Britse krant The Guardian een live-chat gehouden waarbij lezersvragen werden beantwoord.

Een van de veelgestelde vragen tijdens de chat aan Snowden was waarom hij de geheime informatie van de Amerikaanse overheid naar buiten heeft gebracht. Snowden: ''Ik heb bij elk document die ik naar buiten bracht een zorgvuldige afweging gemaakt. Er waren meerdere documenten die een groot effect zouden hebben gehad, maar die heb ik niet overhandigd, omdat het beschadigen van mensen niet mijn doel is. Ik wil transparantie.'' Tevens scheef Snowden dat hij geen geheime informatie over Amerikaanse operaties aan de Chinezen te hebben doorgespeeld. ''Ik heb zelfs niet eens contact gehad met de Chineze overheid'', aldus Snowden.

Genoeg documenten
In de chat geeft Snowden aan over genoeg documenten te beschikken. Op de vraag waarom hij niet in de VS uit de school is geklapt antwoorde Snowden: In de VS zou ik ongetwijfeld geen eerlijk proces hebben gehad. Daar ben ik hier niet zo bang voor. "Ik kan nu alleen zeggen dat de Amerikaanse overheid niet in staat is om deze zaak in de doofpot te stoppen, door mij op te sluiten of te vermoorden.
Aan het einde van zijn chat, die rond 18.45 uur afliep, bedankte hij de mensen die hem steunen. Zo'n twee weken geleden kwam Snowden wereldwijd in het nieuws toen de kranten The Guardian en de Amerikaanse krant The Washington Post door hem gelekte informatie publiceerden. Daaruit bleek dat de Amerikaanse spionagedienst NSA met medeweten van diensten als Google en Facebook informatie verzamelde over burgers.
 

Categorie:
Tag(s):