maandag, 14. oktober 2013 - 20:53 Update: 03-07-2014 0:50

Op sommige plaatsen wel 120 mm regenwater

Foto van A20 onder water | Flashphoto | www.flashphoto.nl
Foto: FlashphotoNL
De Bilt

Ronddraaiende frontale storingen boven Nederland hebben afgelopen weekend voor veel en langdurige regenval gezorgd.

Vooral in het zuidwesten van het land vielen er grote neerslaghoeveelheden die voor overlast en schade zorgden. De meeste regen viel tussen zaterdagavond en zondagavond in Zuid-Holland: op sommige plaatsen ruim 120 mm. In een veel groter gebied van Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht viel opgeteld 75 mm regen of meer. Zulke neerslaghoeveelheden in een etmaal op deze schaal komen minder dan eens per dertig jaar voor.

Het KNMI heeft zondagochtend code oranje afgegeven voor Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht vanwege de grote neerslaghoeveelheden die in dit gebied zouden vallen. Daarnaast werd er gewaarschuwd voor zware windstoten. Tegen de avond nam de regenval geleidelijk af en werd code oranje beëindigd.

Zo'n extreme neerslaggebeurtenis als afgelopen weekend heeft in het huidige Nederlandse klimaat een twee keer grotere kans om voor te komen dan een halve eeuw geleden. De KNMI klimaatscenario's laten zien dat in Nederland weersituaties met veel neerslag vaker zullen voorkomen in het najaar. De scenario's berekenen een 10 tot 15 procent toename in extreme neerslaghoeveelheid.

Provincie:
Tag(s):