maandag, 21. oktober 2013 - 13:49 Update: 03-07-2014 0:50

SP wil Snowden naar Tweede Kamer laten komen om afluisterpraktijken NSA

Foto van mast telefoon umts | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Vandaag maakten de Franse Krant Le Monde en de Engelse krant The Guardian bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013 1,8 miljoen telefoongesprekken en sms-berichten in Nederland heeft onderschept.

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil klokkenluider Snowden uitnodigen voor een hoorzitting in de Tweede Kamer. Daarom vraagt hij de regering de verzekering dat Snowden niet zal worden uitgeleverd aan de VS. Tevens vraagt Van Raak de regering om alles in het werk te stellen om bij een bezoek aan Nederland de veiligheid van Snowden te verzekeren.

Van Raak: ‘De Amerikaanse afluisterpraktijken blijken steeds omvangrijker. Er zijn serieuze aanwijzingen dat de Amerikaanse geheime dienst NSA nagenoeg alle gegevens die Nederlandse burgers wisselen via telefoon en internet kunnen afluisteren, opslaan en analyseren. Dit is een inbreuk op onze fundamentele rechten.’

De Tweede Kamer moet volgens Van Raak alle mogelijke middelen aangrijpen om zichzelf te informeren. Een gesprek met klokkenluider Snowden, die nu in Rusland verblijft, is een mogelijkheid die de Kamer niet mag laten liggen: ‘Daartoe hebben wij echter de medewerking nodig van de regering, in verband met de veiligheid van de heer Snowden, maar ook om te voorkomen dat onze regering deze klokkenluider uitlevert aan de Verenigde Staten.’

Van Raak werd eerder uitgenodigd door de Engelse geheime dienst MI5. Binnenkort gaat de commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer naar London om zich daar te laten informeren.

 
Provincie: