Sinds 2008 zijn de rentetarieven voor spaarrekeningen en deposito’s niet zo laag geweest als nu. Toch zullen de spaarrentes nog verder dalen, verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.
“In verhouding met de geld- en kapitaalmarkrentes, zijn de spaarrentes in Nederland nog steeds relatief hoog. Banken hanteren grote marges bovenop de marktrentes, omdat ze het spaargeld hard nodig hebben voor de financiering van hun hypotheekportefeuille.”
Dat de spaarrentes van de banken zo ver boven de marktrentes liggen, komt volgens Bulthuis doordat banken het geld van spaarders hard nodig hebben om de hypotheken die zij hebben uitstaan te kunnen financieren. “De hypotheekschuld van Nederlanders is de grootste van Europa. Om deze hypotheken te kunnen financieren doen banken een beroep op het geld van spaarders. Het totale spaargeld van alle Nederlanders is echter nooit toereikend om alle hypotheken mee te financieren. Daarom moeten banken ook een beroep doen op collega-banken in Europa en beleggers. De huizenprijzen in Nederland zijn de laatste tijd echter hard gedaald, waardoor beleggers en andere banken de risico’s om te investeren in Nederlandse hypotheken te groot vinden. Hierdoor worden banken afhankelijker van spaargeld voor de financiering van de hypotheken.”
Door de vele renteverlagingen die de banken in 2013 hebben doorgevoerd, zijn de marges tussen de spaarrentes en de marktrentes wel al iets kleiner geworden, licht Bulthuis toe. “Maar omdat de marges nog steeds relatief hoog zijn, ligt het in de lijn der verwachting dat de spaarrentes de komende maanden nog verder zullen dalen.”