vrijdag, 15. november 2013 - 16:36 Update: 03-07-2014 0:49

Steeds meer antibiotica-resistente infecties in ziekenhuizen

Foto van patiënt in ziekenhuis bed | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Groningen

Infecties, die worden veroorzaakt door bacteriën die resistent zijn tegen de sterkst werkende antibiotica, komen vaker voor in Europese ziekenhuizen dan tot nu toe werd gedacht.

Dit blijkt vrijdag uit een groot onderzoek onder leiding van de afdeling Medische Microbiologie van het UMCG.

Het onderzoek werd uitgevoerd in 38 landen in Europa in opdracht van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) in Zweden. Het ECDC maakt de resultaten bekend in het kader van de zesde European Antibiotic Awareness Day die maandag 18 november plaatsvindt.

De waargenomen infecties worden veroorzaakt door bacteriën die resistent zijn tegen carbapenem-antibiotica. De meeste van deze bacteriën behoren tot de groep van darmbacteriën, zoals Escherichia coli en Klebsiella pneumoniae. Die kunnen niet alleen urineweginfecties veroorzaken, maar ook longontsteking en ernstige infecties in de bloedbaan.

Het aantal bloedbaaninfecties dat wordt veroorzaakt door de Klebsiella pneumoniae-bacterie en resistent is tegen carbapenem-antibiotica is tussen 2009 en 2012 gestegen tot meer dan vijf procent in vijf - veelal in Zuid-Europa gelegen - landen. Ook het vóórkomen en de verspreiding van de Acinetobacter-bacterie, die infecties veroorzaakt in intensive care units, met meer dan 25% in acht van de 18 rapporterende landen, is een nieuwe bron van zorg.

 UMCG-onderzoeksleider Hajo Grundmann: “De resistentie tegen carbapenem-antibiotica is een grote bedreiging voor de gezondheidszorg, omdat deze antibiotica worden beschouwd als de laatste behandelmogelijkheid voor infecties die worden veroorzaakt door bacteriën die al resistent zijn tegen de gangbare antibiotica. Daarom is het van groot belang dat alle landen in Europa nationale richtlijnen ontwikkelen voor infectiepreventie om de verspreiding van deze bacteriën te voorkomen. Tegelijkertijd moet er veel meer aandacht in ziekenhuizen komen om het antibioticagebruik te beperken en verbeteren.”