woensdag, 11. december 2013 - 9:42 Update: 03-07-2014 0:47

Steeds meer Nederlanders bezoeken kerstmarkt

Foto van kerstbal | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Het aantal Nederlanders dat een kerstmarkt bezoekt neemt jaarlijks toe.

Het gaat zowel om kerstmarkten in Nederland als in het buitenland. En dan zijn vooral de Duitse kerstmarkten erg populair. In 2010 bezochten zo'n 9,2 miljoen Nederlanders een kerstmarkt, in 2012 waren dat er al 10 miljoen en de groei is er nog lang niet uit, zo meldt het het Bureau voor Toerisme & Congressen NBTC-NIPO. Volgens NBTC-NIPO zijn vooral de sfeer, warmte en gezelligheid van kerstmarkten in trek. Daarnaast lijkt het aanbod aan mogelijke activiteiten ook steeds groter te worden, zegt een woordvoerster.

Een op de vijf Nederlanders die een kerstmarkt bezoekt doet dat in Duitsland, het land dat bovenaan de lijst staat van het aantal bezoekers aan kerstmarkten. Naar verwachting zullen de Duitse kerstmarkten dit jaar in totaal 270 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Nederlanders bezoeken vooral de kerstmarkten die dichtbij de grens liggen. Kerstmarkten in Düsseldorf, Aken, Keulen en Münster zijn populair, zo schrijft Plus-online. In Nederland worden vooral de kerstmarkten in Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Nijmegen en Valkenburg goed bezocht.

Het Centre for Retail Research in Nottingham heeft  in oktober van dit jaar een groot internationaal onderzoek gedaan in opdracht van kortingswebsite ActiePagina.nl, zo bericht het AD woensdag.  Daaruit blijkt dat het aantal bezoekers aan de negen grootste kerstmarkten in Nederland alleen al op 9,9 miljoen wordt geschat. 'We verwachten de komende jaren zelfs een groei van 15 tot 20 procent in het aantal bezoekers', zegt Maurice Buijs, oprichter van ActiePagina.nl. Uit dit Britse onderzoek blijkt ook dat Nederland op het gebied van kerstmarkten het vierde land van Europa is, na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Per bezoek wordt op de kerstmarkt gemiddeld 16 euro uitgegeven.

Categorie:
Tag(s):