zondag, 18. augustus 2013 - 10:54 Update: 03-07-2014 0:53

Stijging aantal inzetten traumahelikopters

Foto van traumahelikopter | MV Blik op Nieuws
Foto: MV Blik op Nieuws
Groningen

Reddingshelikopters van de ANWB (traumahelikopter) en van Defensie (SAR) worden door nog onverklaarbare reden vaker ingezet. Dit meldt NU.nl zondag.

De ANWB, die de helikopters en piloten leveren aan traumacentra in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen zegt dat tot en met juli van dit jaar er 3292 oproepen werden gedaan voor het Mobiele Medische Team (MMT). In 2012 vloog de traumahelikopter in totaal 4935 keer uit. Volgens Ad Vonk van de ANWB spelen het warme weer, zwemmers in nood of een toename van verkeersongevallen geen rol in de stijging van het aantal oproepen van het MMT.

Groningen
Bij het MMT in Groningen is het aantal inzetten de afgelopen twee jaar met dertig procent gegroeid. Anesthesioloog Bert Dercksen, die werkzaam is op de Lifeliner 4, zegt dat de traumahelikopter een steeds meer geaccepteerd middel is in de hulpverlening. 'De ambulancezorg in Nederland is al van een hoogstaand niveau, maar door de inzet van de mobiele medische teams slagen we er steeds beter in adequate acute zorg te geven. Dankzij de MMT’s zijn we sneller ter plekke om levens te sparen', aldus Dercksen.

Search and Rescue
Bij de Search and Rescue helikopters van Defensie is het zelfde beeld te zien. Werd er in 2012 tot en met juli nog 100 keer beroep op hen gedaan, staat de teller nu op 156. De SAR helikopters worden vooral ingezet voor patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden. 

 

Provincie:
Tag(s):