zaterdag, 9. november 2013 - 13:01 Update: 03-07-2014 0:49

Uit Syrië gevluchte kinderen krijgen in Nederland polio-inenting

Foto van vaccin | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Uit Syrië gevluchte kinderen die jonger zijn dan 5 jaar krijgen binnen 2 dagen na binnenkomst, een vaccinatie tegen polio. Dit gebeurt op advies van het RIVM.

Nederland vangt sinds enige tijd oorlogsvluchtelingen uit Syrië op. Eind oktober bleek dat er in het noorden van Syrië een uitbraak van polio is. Vluchtelingen kunnen mogelijk het poliovirus bij zich dragen.

Door het direct inenten wordt zo snel mogelijk een goede afweer opgebouwd en vermindert de kans op verspreiding van het poliovirus. Na een maand krijgen deze kinderen een vaccinatieaanbod volgens het standaard vaccinatieprogramma.

Het ministerie van VWS treft, op advies van het RIVM, uit voorzorg extra maatregelen om het risico voor eventuele verspreiding van poliovirus in Nederland te verkleinen. Het poliovirus is in Nederland overigens niet aangetroffen.

Intensivering rioolwater surveillance
Mochten de  vluchtelingen drager zijn van het poliovirus, dan kan het virus worden gevonden in het rioolwater. In Nederland vindt een standaard rioolsurveillance plaats in gebieden met een lage vaccinatiegraad. Deze surveillance wordt uitgebreid met Ter Apel, de plaats waar vluchtelingen Nederland binnenkomen.