dinsdag, 23. april 2013 - 13:33 Update: 03-07-2014 0:59

SZW legt hoge boetes op aan champignonkwekerij

Foto van champignons

De Inspectie SZW heeft hoge boetes opgelegd aan een champignonkweker en een Bulgaars bedrijf. Het totaal aan boetes bedraagt ruim drie miljoen euro. De reden voor de boete is dat werknemers die bij de kwekerijen werkten geen tewerkstellingsvergunning (TWV) hadden terwijl dit wel noodzakelijk was.

Het Interventieteam Champignons heeft tijdens werkplekcontroles bij vier champignonkwekerijen  78 vreemdelingen aangetroffen met de Bulgaarse nationaliteit. Zij waren op moment van controle bezig met het plukken van champignons. De kwekerijen zijn in eigendom van één eigenaar.

De Bulgaren waren in dienst van een in Bulgarije gevestigde onderneming. Volgens deze overtreder zou er sprake zijn van grensoverschrijdende dienstverlening, waarvoor geen TWV nodig is. De Inspectie heeft echter vastgesteld dat de werkzaamheden die de Bulgaren uitvoerden, onder gezag van de  Nederlandse ondernemingen werden uitgevoerd en dat zij dus niet vanuit het Bulgaarse bedrijf werden aangestuurd.

De vier champignonkwekerijen hebben in totaal een boete opgelegd gekregen van € 2.484.000,- . Het Bulgaarse bedrijf heeft een boete gekregen van € 624.000,-.

 

Provincie: