dinsdag, 17. december 2013 - 18:27 Update: 03-07-2014 0:46

Taminiau wint Cultuurfonds Mode Stipendium 2013

Cultuurfonds
Amsterdam

Jan Taminiau heeft dinsdagochtend tijdens een besloten ceremonie in Amsterdam het vierde Cultuurfonds Mode Stipendium gekregen.

De modevormgever ontving de prijs uit handen van Spijkers en Spijkers, ontvangers van het Cultuurfonds Mode Stipendium van vorige jaar. Het Cultuurfonds Mode Stipendium ter hoogte van 50.000,- euro wordt jaarlijks uitgereikt aan getalenteerde, Nederlandse modeontwerpers die uitmunten in artistieke kwaliteit.

De ontvanger van het Cultuurfonds Mode Stipendium wordt met het geldbedrag in de gelegenheid gesteld zich artistiek en zakelijk verder te ontwikkelen. Deze oeuvre-injectie wordt mogelijk gemaakt door een anonieme mecenas en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

De Dutch Fashion Foundation biedt ondersteuning bij de selectie uit modeontwerpers en begeleidt de ontvanger bij de besteding van het bedrag. Met een geschiedenis van twaalf jaar in het succesvol begeleiden van toptalenten verzekert de inbreng van de Dutch Fashion Foundation de kwaliteit.

Taminiau toonde zich in zijn dankwoord vereerd het Cultuurfonds Mode Stipendium te mogen ontvangen. Dankzij het stipendium verwacht Jan Taminiau zijn label verder te kunnen verdiepen. De financiële ondersteuning zal hij besteden aan het versterken van zijn bedrijf, zodat hij zichzelf meer toe kan leggen op de verdere ontwikkeling van zijn creatieve visie.

JANTAMINIAU is een van de bekendste modelabels uit Nederland en een van de laatste echte Couture huizen in ons land. Het universum van Jan Taminiau omhelst zowel de rijke historie van het vergeten vakmanschap als de zoektocht naar een avantgardische nieuwe vormentaal. 

Hij heeft nooit het experiment geschuwd en heeft daar ook met volharding en in al zijn gelaagdheid door de jaren heen een eigen idioom mee weten te creëren. Daarnaast heeft deze modevormgever zich ook met een diepe drift als ondernemer weten te manifesteren op internationale modepodia. 

Om bovenstaande redenen en vanuit het respect voor het gemanifesteerde is Jan Taminiau verkozen om de ontvanger te zijn van de vierde editie van het Cultuurfonds Modestipendium, waarmee het belang en de culturele waarde van Nederlandse mode nogmaals wordt benadrukt.  

Aan het Cultuurfonds Mode Stipendium is behalve een geldbedrag ook een wisseltrofee verbonden. Het betreft een ketting, ontworpen door Atelier Ted Noten waarvan de productie is gesponsord  door Freedom of Creation.. De ketting wordt van ontvanger op ontvanger doorgegeven. Hiermee wordt de groei van het modestipendium en van de gemeenschap van ontvangers gesymboliseerd.