woensdag, 13. februari 2013 - 14:30

Tandartspraktijk om hygiëne gesloten door inspectie

Haarlem

Een tandartspraktijk in Haarlem heeft op bevel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn praktijk met onmiddellijke ingang moeten sluiten. Dit heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag laten weten.

'Hij mag daar geen patiënten meer behandelen', aldus IGZ. De inspectie constateerde tijdens een aangekondigd bezoek op 7 februari 2013 dat de patiëntveiligheid ernstig in gevaar is.

De inspectie stelde veel tekortkomingen vast. Het reiniging-, desinfectie en sterilisatieproces is niet geborgd. Zo hanteert de tandarts geen adequaat reinigingsprotocol en is de veiligheid van de sterilisatie niet geborgd. De handhygiëne wordt door de tandarts en de assistentes onvoldoende nageleefd.

Beschermbrillen en mondneusmaskers zijn wel in de praktijk aanwezig, maar worden niet adequaat gebruikt. Ook zijn er geen goede voorzorgsmaatregelen om prikaccidenten te voorkomen. De praktijk voldoet op diverse punten niet aan relevante wetten en richtlijnen zoals de Kernenergiewet, de praktijkrichtlijn ‘Spoedgevallendienst’ en de richtlijn ‘Infectiepreventie in de tandheelkundige praktijk’ (WIP-richtlijn).

De tandartspraktijk moet gesloten blijven totdat er naar het oordeel van de inspectie weer verantwoorde zorg kan worden geleverd.
Provincie:
Tag(s):