donderdag, 8. augustus 2013 - 21:15 Update: 03-07-2014 0:53

Door tanken over de grens verliest overheid ruim 1 miljard

Door tanken over de grens verliest overheid ruim 1 miljard
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De recente verhoging van de btw en de brandstofaccijnzen heeft desastreuze gevolgen voor honderden pomphouders in de grensstreek.

53 procent van de inwoners van het grensgebied tankt in België of Duitsland en daardoor loopt de Nederlandse overheid jaarlijks ook nog eens ruim 1 miljard euro mis aan inkomsten, blijkt uit onderzoek van brancheorganisaties BOVAG en NOVE in samenwerking met Trendbox.

Het prijsverschil voor een liter benzine (euro95) is momenteel al gemiddeld 16 cent met België en 14 cent met Duitsland. Voor 1 januari 2014 staat er niet alleen weer een jaarlijkse inflatiecorrectie van de accijnzen op de rol, maar ook -conform het regeerakkoord- een accijnsverhoging van 3 cent per liter diesel en maar liefst 7 cent per liter LPG (exclusief btw).

Deze prijsverhogingen betekenen de nekslag voor een groot deel van de 890 tankstations in de grensstreek, waarvan 560 bemand. Consumenten wijken nu al voor benzine massaal uit naar het buitenland; met de verhoogde dieselprijzen gaan transporteurs ook de grens over voor een tankbeurt. De pomphouders in het grensgebied draaiden in de eerste vier maanden van 2013 reeds 18 procent minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar.

BOVAG en NOVE roepen het kabinet dan ook op om de voorgenomen accijnsverhogingen per 1 januari te schrappen, om het automatisme van de jaarlijkse accijnsindexatie te heroverwegen en om veel meer rekening te houden met de negatieve effecten voor ondernemers in grensstreken bij het bepalen van fiscaal beleid. Nederland is immers groter dan de Randstad. Op langere termijn moet het kabinet blijven aandringen op Europese harmonisatie van accijnzen en - zolang dat niet volledig lukt - daarover met de buurlanden afspraken maken.

Provincie:
Tag(s):