dinsdag, 22. oktober 2013 - 12:36 Update: 03-07-2014 0:50

Tientallen mensen gevaccineerd na contact met hondsdolle pups

foto hondenuitlaatveld | archief fbf
Foto: Archief FBF
foto hondenuitlaatveld | archief fbf
Foto: Archief FBF
Den Haag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen weekend bij 2 puppy's uit hetzelfde nest hondsdolheid vastgesteld. Beide hondjes, ongeveer 4 maanden oud uit Rotterdam en Zaandam, zijn meteen geëuthanaseerd.

De GGD Rotterdam-Rijnmond en de GGD Zaandam zijn meteen gestart met contactonderzoek. Inmiddels hebben zij alle mensen, 14 personen uit regio Zaanstreek-Waterland en 34 personen uit de regio’s Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland West, die risicovol contact hebben gehad met de hondjes opgespoord en zo nodig gevaccineerd om te voorkomen dat ook zij ziek worden. De honden komen uit een asiel in Bulgarije en zijn vermoedelijk een kruising met een Golden retriever.

In 2012 is voor het laatst hondsdolheid bij een Marokkaans puppie uit Amsterdam aangetroffen. Regio’s in de directe omgeving waar nog hondsdolheid heerst zijn Oost-Europa en Noord-Afrika. Om mens en dier te beschermen tegen deze dierziekte gelden strenge eisen bij het importeren van (huis)dieren uit het buitenland.